FOTO ⟩ Varšavā noticis plašākais praida gājiens Centrāleiropā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dalībnieki no gājiena.
Dalībnieki no gājiena. Foto: AFP/SCANPIX

Sestdien Varšavā noticis Līdztiesības parāde jeb praida gājiens, kas kā tradīcija aizsākās jau pirms 20 gadiem, vēsta portāls "AP News".

Praida gājiens Varšavā notiek pirmoreiz divu gadu laikā, jo pērn to Covid-19 pandēmijas dēļ nācās atcelt. Pirmajos gados LGBT kopienas un viņu draugu gājienu divas reizes aizliedza konservatīvs mērs.

Sestdien Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis gāja parādes priekšgalā ar plakātu, kurā bija pausts atbalsts LGBT tiesībām.

Taču ikdienā katoļticīgās Polijas LGBT kopiena ir nobažījusies par savu nākotni. "Parādes diena mūsu kopienai vienmēr ir brīdis, kas rada divējādas sajūtas," aģentūrai AP norādīja pasākuma rīkotāju pārstāvis Rafals Vojtčaks. Viņš pauda nožēlu par to, ka Polijā vēl joprojām netiek aizsargātas viendzimuma partnerattiecības vai laulība.

Polijas valdošā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) nāk klajā ar konservatīvu politiku un pastiprina savu kontroli pār valsts tiesām un medijiem, izpelnoties kritiku no Eiropas Savienības (ES).

37 gadus vecais mūziķis Miša Čerņaks, kurš dzimis Krievijā un pirms desmit gadiem homofobiskas attieksmes dēļ emigrēja uz Poliju, uzskata, ka Polijas amatpersonu pēdējā laika lēmumi atgādina Krieviju, īpaši pašvaldību līmeņa rezolūcijas pret LGBT kopienu, kas "rada naida, aizdomu un baiļu atmosfēru".

"Pagrieziens uz labēju politiku ir padarījis Poliju līdzīgāku manai dzimtenei, nekā man to būtu gribējies. Tas liek pārdomāt, kāpēc vispār uz šejieni pārcēlos," viņš atzīst.

Polijas prezidents Andžejs Duda priekšvēlēšanu laikā paziņoja, ka LGBT esot "ideoloģija", kas "ļaunāka par komunismu". Savukārt Polijas arhibīskaps brīdinājis par "varavīksnes mēri". Vairākos desmitos pašvaldību Polijā pieņemtas rezolūcijas pret tā dēvēto "LGBT ideoloģiju". ES amatpersonas rezolūcijas nosodījušas, un dažas no tām tikušas atceltas.

"Mums šis ir bijis ļoti, ļoti drūms laiks. Taču tajā pašā laikā mēs izejam ielās un pasakām, ka esam stiprāki, ka mēs nepadosimies," uzsver organizācijas "Kampaņa pret homofobiju" pārstāve Miroslava Makučovska.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu