"Mēs nevaram noliegt viņu vēsturi!" Ceturtā daļa ASV jauniešu uzskata, ka holokausts ir mīts un upuru skaits pārspīlēts (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Aleksandra Baranoff/Shutterstock.com

50 valstu aptaujā atklājās satraucoši dati, jo teju ceturtā daļa ASV jauniešu uzskata, ka holokausts ir mīts un upuru skaits pārspīlēts, jo daļa tic sazvērestības teorijām, kas sociālajos tīklos izplatījušās kā ugunsgrēks, vēsta portāls "Vice".

Holokausts bija 20. gadsimta lielākais noziegums pret cilvēci, taču liela daļa Z paaudzes un tūkstošiem ASV jauniešu nav pietiekami informēti par holokaustu.

Kādā 50 valstu aptaujā par holokausta zināšanām vecumā no 18 līdz 39 gadiem noskaidrojās, ka katrs desmitais ASV jaunietis uzskata, ka holokausts nekad nav noticis, savukārt gandrīz ceturtā daļa – 23 procenti – uzskata, ka tas ir mīts vai nogalināto ebreju skaits ir pārspīlēts.

Tikmēr 12 procenti respondentu vēl nekad nav dzirdējuši vārdu "holokausts" vai viņiem nav viedoklis par to.

Dažas respondentu atbildes atklāj, ka daļai ASV jauniešu trūkst ne tikai izpratnes par to, kas notika nacistiskajā Vācijā Otrā pasaules kara laikā, bet viņi tic sazvērestības teorijām, kas pēdējos gados kā ugunsgrēks ir izplatījies sociālajos medijos.

Piemēram, 11 procenti respondentu uzskata, ka ebreji ir atbildīgi par holokaustu. 49 procenti jauniešu ir saskārušies ar holokausta noliegšanas vai vēstures faktu sagrozīšanu sociālajos medijos. Būtiski trūkst zināšanas par vēstures faktiem, kas saistīti ar holokaustu.

Gandrīz divas trešdaļas – 63 procenti - ASV jauniešu nezināja, ka holokaustā tika nogalināti seši miljoni ebreju,

bet vairāk nekā trešdaļa – 36 procenti – uzskata, ka bojāgājušo skaits ir mazāks par diviem miljoniem.

Gandrīz puse – 48 procenti – respondentu nevarēja nosaukt nevienu no 40 000 koncentrācijas nometnēm un ebreju geto Eiropā holokausta laikā, un tikai seši procenti respondentu bija pazīstami ar bēdīgi slaveno Dahavas koncentrācijas nometni.

"Rezultāti ir gan šokējoši, gan apbēdinoši, un tie liecina par to, ka mums ir jārīkojas jau tagad, kamēr holokausta izdzīvojušie joprojām ir kopā ar mums un var izstāstīt savus stāstus," sacīja Gideons Teilors, konferences par ebreju materiālajām prasībām pret Vāciju prezidents.

"Mums ir jāsaprot, kāpēc mums neveicas izglītot jauno paaudzi par holokaustu un pagātnes mācībām. Tam ir jākalpo kā modinātāja signālam mums visiem un kā ceļvedim, kā valdības ierēdņiem rīkoties," piebilda Teilors.

Pēc aptaujas veikšanas tika arī analizēts, kurā ASV štatā zināšanas par holokaustu ir visaugstākās un kurā viszemākās.

Lai to izdarītu, tika aprēķināts holokausta "zināšanu rādītājs", izmantojot to respondentu atbildes, kuri bija dzirdējuši par holokaustu un varēja nosaukt vismaz vienu koncentrācijas nometni vai geto, un zināja, ka holokaustā tika nogalināti seši miljoni ebreju.

Florida (20%), Misisipi (18%) un Arkanzasa (17%) ierindojās saraksta beigās, savukārt Viskonsīna (42%), Minesota (37%) un Masačūsetsa (35%) ierindojās saraksta augšgalā.

Holokausta noliegšana sociālajos tīklos ir liela problēma, un publicētajā pētījumā atklājās, ka paša sociālo tīklu vietnes "Facebook" algoritms "aktīvi reklamē" šīs ziņas.

Konferences par ebreju materiālajām prasībām pret Vāciju organizatori vēlas brīdināt sociālo tīklu vietnes "Facebook" izpilddirektoru Marku Zakerbergu par problēmu, aicinot liegt dezinformācijas satura publicēšanu.

"Ir skaidrs, ka mums ir jācīnās pret šo vēstures faktu sagrozīšanu un jādara viss iespējamais, lai sociālo mediju giganti pārstātu atļaut šo kaitīgo saturu savās platformās. Pārdzīvojušie zaudēja ģimenes, draugus, mājas un kopienas. Mēs nevaram noliegt viņu vēsturi," sacīja konferences izpilddirektora vietnieks Gregs Šneiders.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu