Foto Igaunijā izdevies notvert divas nedēļas klaiņojošu balto lapsu. Varas iestādes izmeklē, kā tā nonāca valstī (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baltā lapsa Igaunijā.
Baltā lapsa Igaunijā. Foto: Eesti metsloomaühing

Igaunijā izdevies notvert balto lapsu pēc divu nedēļas klaiņošanas, vēsta igauņu medijs "Postimees". Pateicoties brīvprātīgo iniciatīvai, dzīvnieks tika izglābts no bada un nošaušanas. Vēlāk arī izdevies atrast tās īpašnieku.

6. jūnija vakarā Igaunijas savvaļas dzīvnieku aizsardzības biedrības pārstāvis Lī Lepikso karjerā ieraudzījis balto lapsu. Viņa tēvs, pieredzējis mednieks, nofotografējis lapsu drošā attālumā.

Viņi sprieda, ka lapsai, iespējams, ir mājas, jo tā nebaidījās no cilvēkiem, tomēr  neļāva pietuvoties ļoti tuvu, raksta "Postimees".

Pēc divām stundām lapsa joprojām atradās tajā pašā vietā - pļavā. "Tā nebēga mežā. Dzīvnieks bija apātisks. Es varēju stāvēt apmēram metra attālumā no lapsas un apbrīnot to," stāsta biedrības pārstāvis.

Tomēr Vides departaments var likt medniekiem nogalināt svešzemju sugas pārstāvjus, llai izvairītos no šāda scenārija un glābtu dzīvnieku, brīvprātīgie nolēma sagūstīt lapsu karjerā.

Foto: Biedrības foto

Turpmākajās dienās brīvprātīgie katru dienu devušies apraudzīt lapsu, nesot pārtiku un ūdeni uz karjeru. Lapsa turējās tuvu cilvēkiem un gaidīja no viņiem ēdienu.

Iespējams, tā neprata iegūt pārtiku, jo to bija audzinājuši cilvēki. Tā pilnībā bija atkarīga no ēdiena, kas tai tika atnests, bet lapsa baidījās, ka kāds to noķers un neuzticējās cilvēkiem. Tomēr tā negāja mežā vai tālu prom.

Brīvprātīgajiem radās priekštats, ka lapsa tika ievesta karjerā un pamesta, jo pārsteidzoši līdzīga bija tās uzvedība ar pamesta mājdzīvnieka rīcību. Lapsa visas šīs dienas neatstāja karjeru, lai gan mežs atradās blakus. 

14. jūnijā Igaunijas Mednieku biedrība savā tīmekļa vietnē paziņoja, ka vairākas vietējās mednieku biedrības viņiem nosūtījušas baltā lapsas fotogrāfijas no Rietumviru apriņķa. Izplatījušās fotogrāfijas, kurās redzams kā baltā lapsa zog zivis no zvejniekiem.

Tomēr nezināmu iemeslu dēļ dzīvnieka īpašnieks neparādījās un nemeklēja dzīvnieku sociālajos tīklos. 

Foto: Heimārs Lepikso.

16. jūnijā ap pulksten 23 beidzot izdevies noķert lapsu. Līdz tam tā jau dažas nedēļas bija klaiņojusi pa karjeru. Brīvprātīgie bija ļoti priecīgi. Viņi pārbaudīja, vai lapsa ir ar mikroshēmu, bet tās nebija.

Igaunijas atbildīgās iestādes uzsākušas izmeklēšanu, kā lapsa tika nogādāta Igaunijā un kā mežā nonācis nereģistrēts dzīvnieks.

Ziņa par baltās lapsas notveršanu izplatījās sociālajos tīklos. Drīz pēc tam uzradās arī potenciālais īpašnieks - Mareks Rima, kurš apgalvojis, ka lapsa pieder viņam, un pieprasīja to atdot. Tomēr viņš nesniedza nekādus pierādījumus tam, kā lapsa tika iegūta vai reģistrēta, mikročipēta, vakcinēta.

Biedrības pārstāvji vēlējās iegūt pierādījumus no lapsas īpašnieka, tāpat viņi norādīja, ka, ja tā ir viņa lapsa, Rimam būs jāatmaksā biedrībai radītie izdevumi. Baltās lapsas meklēšanā 10 dienu laikā iesaistījās vairāki cilvēki, tāpat jāsedz izmaksas par tās noķeršanu, būri, transportu un bezpilota lidmašīnas īri, degvielas izmaksām, laika izšķiešanu, kā arī veterinārārsta apmeklējumu, sterilizāciju, vakcināciju, parazītu ārstēšanu utt.

Atšķirībā no patversmēm, kur atrastā dzīvnieka turēšanas izmaksas pirmajās 14 dienās sedz vietējā pašvaldība, ne valsts, ne vietējā pašvaldība nesedz savvaļas dzīvnieka noķeršanas vai turēšanas izmaksas.

Ekspertiem ir daudz jautājumu un fakts, kāpēc lapsa, kas divas nedēļas neatstāja karjeru, vispār nokļuva šajā teritorijā? Lapsa atradās gandrīz 30 kilometru attālumā no Rimas dzīvesvietas. Daudzi izteica aizdomas, ka kāds vīrietis lapsu aizvedis uz karjeru un atstājis.

Atbildīgajām iestādēm apmeklējot Rima dzīvesvietu, tika konstetēts, ka tur atrodas arī citi dzīvnieki, tostarp aizsargājamas sugas putni.

Kamēr tiek noskaidroti lietas apstākļi, baltā lapsa paliks atbildīgo iestāžu uzraudzībā.

Foto: Reno foto

Tāpat pasaules uzmanību 2019. gada sākumā izpelnījās kāds no ledainas Igaunijas upes izglābts "suns", kas vēlāk izrādījās vilks. Zoologi un vides speciālisti sākuši dzīvnieku pētīt un nonākuši pie sensacionāla secinājuma - slavenais vilks varētu būt latvietis.

Kad slaveno vilku izlaida mežā, viņš bija manāmi apjucis un pāris dienas tikai pastaigājās aptuveni puskilometra rādiusā, bet vēlāk straujā tempā ir uzņēmis kursu uz ziemeļiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu