Izmaiņas saistībā ar 2. pensiju līmeņa pārdalīšanu varētu skatīt nākamā gada budžeta kontekstā, pieļauj Eglītis (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Insta_photos/Shutterstock

Jautājumu par 2. pensiju līmeņa pārdalīšanu varētu skatīt nākamā gada budžeta kontekstā, bet šobrīd izmaiņas netiks pieņemtas, intervijā ceturtdien TV3 skaidroja labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP).

Eglītis par paša nesen pieteikto ideju tagad izteicās visai izvairīgi, sakot, ka par to gribētu runāt tikai tad, kad jautājums būs izrunāts koalīcijā. Jaunā konservatīvā partija uz budžeta sarunām varētu piedāvāt kādu variantu izmaiņām, bet, vai un kādas būs izmaiņas, to varēšot redzēt tikai budžeta sarunu laikā, piebilda politiķis.

Ministrs tagad uzsvēra, ka viņa mērķis esot panākt, lai tiktu palielināta finansējuma daļa, kas no 2. pensiju līmeņa uzkrājumiem tiek ieguldīta investīcijās Latvijas ekonomikā. Par šo jautājumu viņš šonedēļ esot runājis ar finanšu nozari, cita starpā arī uzsverot, ka nozarei jācenšas palielināt 2. pensiju līmeņa ienesīgumu.

Eglītis iepriekš intervijā LTV bija pieļāvis, ka varētu runāt par 2. pensiju līmeņa iemaksu obligātuma mazināšanu, proti, pašlaik iemaksājamos 6% varētu sadalīt, daļu novirzot 1. līmeņa pensiju izmaksām.

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu