"To četru nedēļu laikā nesadziedēsi." Vingrošanas superzvaigzne atceras pārciesto seksuālo vardarbību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Simona Bailza
Simona Bailza Foto: Reuters/ScanPix

Viena no visu laiku lielākajām sporta vingrošanas zvaigznēm Simona Bailza raidījumā "Simone vs Herself" atminējās pusaugu gadus, kad treniņprocesā pārcieta seksuālo vardarbību.

2018. gadā par mazgadīgu personu seksuālu izmantošanu vairāku dekāžu ilgumā tika notiesāts ilggadējais ASV vingrošanas izlases ārsts Lerijs Nasars. Bijušajam speciālistam tika piespiests 150 gadus ilgs cietumsods...

Gadu gaitā par pārdzīvoto seksuālo vardarbību vingrošanas treniņnometnēs jeb bēdīgi slavenajā rančo ir runājušas daudzas esošās un bijušās vingrotājas. Viena no Nasara seksuālās vardarbības upurēm ir arī ASV olimpiskā čempione Simona Bailza.

Raidījumā "Simone vs Herself" titulētā sportiste atminējās laikus, kad arī viņai nācās pārciest Nasara "terapijas".

"Protams, ka rančo notika visādas lietas. Šīs terapijas tika sauktas par mūsu piekto "staciju". Treniņa sesija sastāvēja no līdzteku, līdzsvara baļķa, "zirga" un grīdas treniņiem. Tad terapija bija piektā procedūra mūsu ķermeņu sagatavošanas procesā," atcerējās Bailza.

Lerijs Nasars
Lerijs Nasars Foto: AP/Scanpix

Savas garās karjeras laikā Nasars iemantoja prasmīga manipulatora reputāciju un no viņa cietušās meitenes bieži vien pat neapzinājās, ka tiek seksuāli izmantotas.

Arī Bailza neslēpa, ka viņa un vienaudzes domājušas, ka "terapijās" viss notiek tā, kā tam būtu jānotiek: "Visus tos gadus mums neviens neteica, kas ir seksuālā vardarbība. Līdz ar to mēs īsti nejutāmies kā upuri."

Slavenā vingrotāja arī norādīja uz pienācīgas izglītības trūkumu, jo jaunās sportistes lielākoties esot skolotas mājmācībā, līdz ar to viņu sociālā dzīve un kontakts ar citām personām bijis visai ierobežots.

"Mums nebija daudz cilvēku, ar kuriem par to runāt. Atceros gadījumu, kad prasīju draudzenei, vai mēs gadījumā netiekam seksuāli izmantotas. Viņa atbildēja: "Nē, noteikti nē." Es nodomāju, ka dramatizēju," atcerējās Bailza.

Slavenā vingrotāja piebilda, ka viņai tomēr bijušas (pamatotas) šaubas, tomēr viņa arī atzīst, ka salīdzinoši ar citām meitenēm tikusi cauri sveikā.

Tomēr, laikam ejot uz priekšu, Bailza, līdzīgi kā citas meitenes, sapratusi, kas patiesībā notika rančo "terapijās".

"Biju ļoti depresīva. Negribēju pamest savu istabu, jo nevēlējos doties nekur. Gribēju vienkārši atslēgties no ārpasaules. Tas bija smagi," atcerējās Bailza.

Sportiste stāstīja, ka miegs bijis viņas vienīgais glābiņš: "Gulēšana bija labāka nekā sevis mocīšana. Tas bija veids, kā aizbēgt no realitātes. Tobrīd gulēšana bija tuvākais nāvei, līdz ar to es visu laiku centos gulēt..."

Bailza vairākkārt izmantojusi savu plašo popularitāti, lai palīdzētu meitenēm, kuras savās dzīvēs ir saskārušās ar līdzīgām problēmām.

"Vingrotāju traumas parasti sadzīst četru līdz sešu nedēļu laikā. Bet, kad notiek kaut kas tik traumatisks... To četru nedēļu laikā nesadziedēsi. Atlabšanai no šādas pieredzes nav termiņa," nobeigumā piebilda Bailza.

24 gadus vecā Bailza piedalīsies arī šajās olimpiskajās spēlēs, kurās viņa arī neapšaubāmi uzskatāma par vienu no galvenajām favorītēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu