"Mazuļi diezgan brīvi pārvietojas aplokā." Zoologs par jaundzimušajām lauvām un lūšiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Māris Lielkalns, Ingmārs Līdaka/Facebook.com

2021. gada maija beigās Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzima divi lauvēni un vairāki lūsēni. Zoologs un dabas aizsardzības aktīvists Ingmārs Līdaka portālam "Apollo.lv" pastāstīja par jaundzimušo dzīvnieku veselības stāvokli. 

31. maijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzima divi lauvēni. Šogad no pieciem dzimušajiem lauvēniem trīs izrādījās pārāk vārgi, lai pacīnītos par mātes uzmanību un pienu. Atlikušie divi lauvēni šobrīd aug un attīstās atbilstoši vecumam.

Par jaundzimušajām lauvām Ingmārs Līdaka portālam "Apollo.lv" pastāstīja: "Situācija ir stabila un bez izmaiņām. Kādreiz kādam apmeklētājam ir izdevies ieraudzīt viņus ārā, bet māte viņus ļoti reti iznes ārā, kas ir ļoti labi. Reizēm viņi paši parādās ieejā, bet tad gan māte mēģina viņus ievilkt atpakaļ."

Kā norāda speciālists, lauvām līdz šim nav konstatētas veselības problēmas. Lauvām arī ir veikta pirmā procedūra, lai pasargātu tās no parazītiem.

"Pareizi dara tie dzīvnieki, nelaižot bērnus ārā, jo klimata apstākļi kļūst bīstami veselībai. Laika apstākļi piebremzē mazuļu rādīšanos ārā," sacīja Līdaka.

5 gadus veco Āfrikas lauveni Cvangu (Tswanga) un 7 gadus veco lauvu tēvu Kali uz Rīgu atveda 2017. gadā, attiecīgi no Bovālas (Francija) un Givskudas (Dānija) zoodārziem. Jau pērnā gada augustā "karaliskajam" pārim piedzima 4 mazuļi, kuri gan neizdzīvoja gan veselības problēmu, gan pašas jaunās lauvenes dēļ.

Kaut lauvenes parasti mazuļus slēpj migā vismaz līdz 2 mēnešu vecumam, Cvanga savus pēcnācējus pasākusi lepni iznest āra mītnes smiltīs un atrādīt tēvam Kali, tā sagādājot ne mazums uztraukumu zoodārza darbiniekiem, jo, uztraucoties par cilvēku tuvumu, lauvene kļūst agresīva un nejauši var savainot mazuli.

Maija beigās Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā pasaulē nāca arī mazi lūsēni. Vaicājot par nesen dzimušajiem lūšiem, eksperts stāstīja, ka mazuļi ir ļoti kustīgi un bieži atrodas ārā.

Foto: Jaundzimušie lūsēni

"Lūši ir vairāk redzami rīta pusē. Ja cilvēki nāk ap pulksten 10 vai 11, tad gandrīz visi var redzēt lūsēnus. Māte arī vairs pakaļ nevar izskraidīt, jo mazuļi diezgan brīvi pārvietojas aplokā," portālam "Apollo.lv" pastāstīja Līdaka.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu