ASV izmeklē aizdomīgas veselības problēmas vairākiem diplomātiem Vīnē (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

ASV valdība izmeklē mīklainās veselības problēmas, par kurām pēdējā laikā Vīnē ziņojuši vairāki Savienoto Valstu diplomāti un valdības struktūru darbinieki, piektdien pavēstīja ASV amatpersonas.

Daži no simptomiem ir līdzīgi tiem, par kuriem jau 2016.un 2017.gadā Havanā, Kubā, ziņoja ASV diplomāti un izlūki, un kuru iemesls joprojām nav noteikts, norādīja amatpersonas, piebilstot, ka mediķu komandas Valsts departamentā un citās struktūrās, arī Pentagonā un Centrālajā izlūkošanas pārvaldē, izmeklē vairāk nekā 20 jaunus gadījumus.

"Koordinācijā ar mūsu partneriem ASV valdībā mēs enerģiski izmeklējam ziņojumus par iespējamiem neizskaidrojamiem veselības incidentiem ASV Vīnes vēstniecības kopienā," pavēstīja Valsts departaments.

"Visi darbinieki, kas ziņojuši par iespējamiem neizskaidrojamiem veselības incidentiem, saņēmuši tūlītēju un pienācīgu palīdzību un aprūpi."

Daži uzskata, ka neizskaidrojamie savainojumi, arī smadzeņu bojājumi, radušies uzbrukumos ar mikroviļņu vai radioviļņu ieročiem. Neraugoties uz pētījumu gadiem, nav rasta vienprātība par to, kas varētu būt radījis šīs problēmas un vai runa vispār ir par uzbrukumiem.

Vīnē bāzētie darbinieki sākuši ziņot par mīklainajiem simptomiem kopš prezidenta Džo Baidena inaugurācijas laika, norāda amatpersonas.

Par Vīnes gadījumiem pirmais ziņoja žurnāls "The New Yorker".

Mīklainās veselības problēmas tiek dēvētas par Havanas sindromu, jo sākotnēji ar tām 2016.gada sastapās ASV Havanas vēstniecības darbinieki.

Maijā amatpersonas apliecināja, ka valdības struktūrās tiek izmeklēti vismaz 130 gadījumi, bet vēl pērn tādi bija vien daži desmiti.

Cilvēki sūrojušies par galvas sāpēm, reiboni, simptomiem, kas atbilst smadzeņu satricinājumam, turklāt vairākiem medicīniskā aprūpe bijusi nepieciešama mēnešiem ilgi. Daži ziņojuši, ka pirms pēkšņās simptomu parādīšanās dzirdējuši skaļu troksni.

Vieni uzskata, ka ievainojumi radušies mērķētu enerģijas uzbrukumu rezultātā, bet citi pieļauj, ka arvien lielākais gadījumu skaits saistāms ar "masveida psihogēnisku saslimšanu", kad cilvēki, uzzinot par citiem ar simptomiem, arī paši sāk justies slimi.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu