Sešās pilsētās Latvijā veiks notekūdeņu monitoringu, lai cīnītos ar Covid-19 izplatību (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilusttratīvs attēls.
Ilusttratīvs attēls. Foto: Poh Smith/shutterstock

Sešās pilsētās Latvijā veikst notekūdeņu monitoringu, lai konstatētu Covid-19 klātbūtni, kas var palīdzēt ātrāk prognozēt slimības uzliesmojumu, vēsta Latvijas Radio.

Šobrīd zinātniskais institūts "BIOR" Covid-19 klātbūtni pētīs sešās Latvijas pilsētās (Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Jelgavā, Rēzeknē un Valmierā), veicot pastāvīgu notekūdeņu monitoringu.

SARS-CoV-2 var parādīties fekālijās trīs dienu laikā pēc saslimšanas, norāda Šveices Federālā tehnoloģiju institūta Lozannā virusologs Tamars Kons. Savukārt simptomi, lai grieztos pie mediķiem parādās nedaudz vēlāk – pēc nedēļas vai divām.

Notekūdeņu monitorings uzlabotu arī testēšanu, tāpat atbildīgās iestādes uzliemojuma gadījumā ātrāk varēs reaģēt, nosakot ierobežojumus.

"Šie dati atspoguļo un savā veidā brīdina konkrētās pašvaldības, ka varētu būt potenciāls Covid-19 uzliesmojums. Šo signālu var nodot tālāk Slimību profilakses un kontroles centram, lai pievērstu lielāku uzmanību konkrētai pašvaldībai,"

Latvijas Radio norādīja "BIOR" vadītājs Aivars Bērziņš.

Atzinīgi šādu jauninājumu novērtē arī Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks tautsaimniecības jautājumos Aino Salmiņš. Viņš skaidro, ka tas var palīdzēt opereatīvāk rīkoties, nepieciešamības gadījumā slēgt skolu vai bērnu dārzu, un informēt sabiedrību.

Diennakts kombinētos paraugus plānots ievākt divas reizes nedēļā. Savukārt rezultāti būs pieejami "Bior" mājaslapā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu