"Tas bija netīri." Krievijas Olimpiskās komitejas peldētājs pēc zelta izcīnīšanas saņem asu kritiku (14)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jevgeņijs Rilovs
Jevgeņijs Rilovs Foto: SIPA/Scanpix

Pēc izcīnītā zelta olimpisko spēļu 200 metru peldējumā uz muguras Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) peldētājs Jevgeņij Rilovs no sava sāncenša Raiena Mērfija saņēma asu kritiku.

Rilovs finiša atzīmei pieskārās pēc peldētas vienas minūtes un 53,27 sekundēm, labodams olimpisko rekordu.

Tikmēr Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions Mērfijs atpalika 0,88 sekundes, bet bronzu guvušais brits Lūks Grīnbenks bija 1,45 sekundes lēnāks.

"Psiholoģiski mani nomoka fakts, ka piedalījos peldējumā, kur, iespējams, ne viss bija tīri. Tas mani apbēdina, bet man ar viņiem ir jākonkurē un jādodas uz startu. Es nevaru lobēt cilvēkus, kuri pieņem lēmumus, un sacīt, ka viņu lēmumi ir nepareizi," izdevumam "Washington Post" sacīja Mērfijs.

Viņš gan sīkāk nepaskaidroja, ko bija domājis ar vārdiem "ne viss ir tīrs". 

Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) izplatīja paziņojumu, ka Rilovs 2021. gadā dopinga analīzēs pārbaudīts trīs reizes. 

Vēlāk Mērfijs atzina, ka uzreiz pēc fināla bijis ļoti sarūgtināts par iegūto sudraba medaļu, jo cerējis izcīnīt zeltu. 

"Kad mediju zonā atbildēju uz jautājumiem, par savu sakāvi biju ļoti sarūgtināts. Un es neko tādu īsti nepateicu. Tikai sacīju, ka neesmu pilnīgi pārliecināts par šo sacensību godīgumu," pauda Mērfijs. 

Iepriekšējās sešās olimpiskajās spēlēs šajā distancē uzvarēja amerikāņi. Rilovs Japānā ieradās ar pieciem no 17 visu laiku ātrākajiem rezultātiem 200 metru peldēšanā uz muguras.

"Man ir smagi apzināties, ka piedalījos peldējumā, kurā, iespējams, ne viss bija tīri," vēlreiz uzsvēra Mērfijs. 

Rilovs Tokijā uzvarēja arī uz pusi īsākā distancē. 

Rilovs atklāja, ka vēlāk Mērfijs ar viņu sazinājies lietotnē "Instagarm" un atvainojies OKR sportistam, norādot, ka, visticamāk, viņa teiktais nepareizi interpretēts. 

Savu sportistu aizstāvēt metās arī OKR.

"Cik gan ļoti mūsu uzvaras kaitina dažus kolēģus," piektdien lasāms OKR "Twitter" kontā.

"Jā, esam olimpiskajās spēlēs, mums ir visas tiesības šeit būt. Neatkarīgi no tā, vai dažiem tas patīk vai nē," piebilsts ierakstā.

"Vecā plate atkal spēlē dziesmu par dopingu Krievijā," norādīja OKR, apsūdzot "propagandu angļu valodā, kas Tokijas karstumā svīst laukā pa zaudējumu aizskartu sportistu mutēm".

"Mēs jūs nemierināsim. Mēs piedosim vājākajiem. Dievs ir viņu soģis un mūsu palīgs," pauda OKR.

Vēlāk OKR "Twitter" kontā publicēts video, kurā Rilovs paskaidro, ka privātā sarakstē ar Mērfiju vietnē "Instagram" secinājuši, ka noticis pārpratums. Rilovs apgalvoja, ka Mērfijam intervijā jautāts par dopingu peldēšanā kopumā, uz ko ASV sportists pieļāvis, ka ne visi sportisti "ir tīri", tomēr medijos tas interpretēts kā pieļāvums par iespējamo dopinga klātbūtni Rilova organismā.

Krievijas Antidopinga aģentūras direktora pienākumu izpildītājs Mihails Buhanovs ziņu aģentūrai "RIA Novosti" apliecinājis, ka pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm Rilovs pārbaudīts trīs reizes, tāpat viņam veiktas arī starptautiskas dopinga analīzes.

Krieva uzvara pielika punktu amerikāņu dominancei 200 metru peldējumā uz muguras. ASV sportisti šajā disciplīnā zeltu bija izcīnījuši pēdējās sešās olimpiskajās spēlēs.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu