"Citkārt smieklu un sarunu pilnajā atpūtas vietā valdīja klusums." Mediķi dalās ar cietušā glābšanas operāciju uz ūdens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Viņš bija ezera vidū. "Pie samaņas? Neasiņo? Tad turiet viņu! Lai stāvokli nepasliktinātu, nepārvietojiet cietušo un neļaujiet kustēties, kamēr brauc brigāde!" Pēc kritiena no vairāku metru augstuma un lielā ātrumā atsitoties ar galvu pret ūdens virsmu, šo ārkārtas tālruņa 113 dispečeres padomu par palīdzības sniegšanu cietušajam izsaucējiem bija svarīgi ievērot, vēsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sociālo tīklu ieraksts.

Kad mūsu mediķi ieradās notikuma vietā, cietušais atradās teju ezera vidū uz baltas, slīpas rampas jeb tramplīna. Gados jauno vīrieti turēja paziņas - hidrotērpā tērptais ķermenis pa pusei ūdenī, un ciešs tvēriens, lai pēc iespējas mazāk kustību.

Citkārt smieklu un sarunu pilnajā atpūtas vietā valdīja klusums. Mūsu brigādei atbraucot, kāds jau bija paspējis sarūpēt motorlaivu, lai mēs ātri varētu piekļūt cietušajam.

Paķerot medikamentu somu, defibrilatoru, kakla šinu un pašu nepieciešamāko, mediķi kopā ar autovadītāju pēc mirkļa jau bija blakus ezera vidū, lai uzsāktu palīdzības sniegšanu. Puiša gūtās traumas ir smagas, tāpēc pēc dažām minūtēm notikuma vietā ierodas arī ārsta speciālista brigāde.

Pa rāciju norādes no kolēģiem, kas vēl no aprīkojuma nepieciešams cietušā aprūpei, un ārsta speciālistu brigāde brauc palīgā ar līdzcilvēku sarūpēto motorizēto plostu. Tam, ka slidens, slapjas kājas, salst rokas vai vējš sejā – šajā brīdī nav nozīmes.

Balansējot uz rampas slīpuma, lai neiekristu ūdenī, abas brigādes, darbojoties komandā, stabilizē pacienta stāvokli. Pēc tam lēni un saudzīgi puisi pārvieto uz īpašām nestuvēm un uzmanīgi ietin viņu vakuuma matracī – tas ir īpašs aprīkojums, lai nodrošinātu ķermeņa nekustīgumu un tālāku pārvietošanu.

Vēl tikai līdzcilvēku sagādātās siltās segas, ar ko sasegt cietušo un plosts, ar kuru puisi nogādā krastā. Tālāk jau ceļš uz slimnīcu, kur ārsti jau gaida un ticība, ka viss būs labi.

"#GlābjotDzīvības mēs vienmēr esam gatavi darīt visu iespējamo un neiespējamo. Paldies kolēģiem par darbu vienā no šīs vasaras izsaukumiem ļoti sarežģītos apstākļos!

Paldies 502. brigādei – Armands Āre, Edvards Kalniņš un Rinalds Romanovs, kā arī ārsta speciālista 500. brigādei – Kristians Galanders, Rustams Junusovs. Tāpat milzu pateicība arī līdzcilvēkiem par zibenīgu rīcību, izvelkot puisi no ūdens, un pirmās palīdzības sniegšanu līdz mediķu ierašanās brīdim un neatsveramo atbalstu brigādēm," vēsta mediķu ieraksts sociālajā vietnē "Facebook".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu