No nākamā gada daļā veikalos Latvijā varētu būt pieejama iepakojuma depozīta sistēma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: aleks333/shutterstock

Uzņēmums "Rimi Latvia" plāno investēt vairāk nekā miljonu eiro depozīta sistēmas attīstīšanai, lai no nākamā gada 1. februāra nodrošinātu iespēju klientiem nodot stikla un PET pudeles, kā arī metāla skārdenes vairāk nekā 100 "Rimi" veikalos, informē "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

Viņš informēja, ka "Rimi Latvia" pagājušajā nedēļā parakstīja līgumu par depozīta iepakojuma pieņemšanu un taromātu izmantošanu ar depozīta sistēmas ieviesēju Latvijā SIA "Depozīta iepakojuma operators".

"Depozīta sistēma ir ilgi gaidīts risinājums, kas ļaus samazināt piesārņojumu Latvijas dabā un veicinās iepakojuma pārstrādi," pauda Šleiers.

Pircēji par katru nodoto pudeli saņems kuponu 10 centu vērtībā, kuru varēs atprečot jebkurā "Rimi" veikalā. Savukārt dzērienu iepakojumi no taromātiem tiks nogādāti "Depozīta iepakojuma operatoram" tālākai apstrādei. Paredzēts, ka ar taromātu palīdzību "Rimi" veikalos būs iespējams savākt un pārstrādāt vairāk nekā 100 miljonu iepakojumu vienību gadā.

"Parakstot līgumu par dalību depozīta sistēmā ar "Rimi Latvia", esam spēruši soli tuvāk efektīvas depozīta sistēmas ieviešanai. Viena no sistēmas veiksmes atslēgām ir mazumtirgotāju iesaiste plaša iepakojuma pieņemšanas tīkla izveidē un, ņemot vērā veikalu "Rimi" popularitāti iedzīvotāju vidū, esmu drošs, ka depozīta sistēma ātri vien kļūs par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu katram no mums," minēja "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Jau vēstīts, ka 2020. gada oktobrī valdība apstiprināja dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas noteikumus. Depozīta sistēma Latvijā sāks darboties 2022. gada 1. februārī.

Atbilstoši Iepakojuma likumam depozīta iepakojuma pārdevējam ir pienākums pieņemt no gala lietotāja visu veidu izlietoto dzērienu depozīta iepakojumu savā tirdzniecības vietā, tās teritorijā vai tirdzniecības vietas tuvumā.

Šī prasība attiecas uz tirgotājiem, kuru tirdzniecības zāles platība ir lielāka vai vienāda ar 300 kvadrātmetriem un tirdzniecības vieta atrodas kādā no Latvijas valstspilsētām, kā arī tirgotājiem ar zāles platību 60 kvadrātmetri vai vairāk citās administratīvajās teritorijās. Iesaistoties depozīta sistēmā, tirgotāju pienākums būs saņemt depozīta maksājumu no pircējiem, pieņemt atpakaļ izlietotos depozīta iepakojumus un attiecīgi atgriezt iepriekš veikto depozīta maksājumu.

Valsts vides dienests konkursā lēma dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu septiņu gadu periodā uzticēt "Depozīta iepakojuma operators". Latvijā kopumā plānots uzstādīt 800 līdz 1000 taras pieņemšanas automātu jeb taromātu.

Ziņots arī, ka "Depozīta iepakojuma operators" sācis līgumu par depozīta iepakojuma pieņemšanu un taromātu izmantošanu parakstīšanas procesu ar tirgotājiem, noslēdzot pirmo līgumu par dalību depozīta sistēmā ar mazumtirgotāju SIA "Maxima Latvija". Tāpat par depozīta iepakojuma pieņemšanu un taromātu izmantošanu degvielas uzpildes stacijās parakstīti līgumi ar trim degvielas mazumtirgotājiem SIA "Circle K Latvia", AS "Virši-A" un SIA "Astarte-Nafta".

Tāpat ziņots, ka "Rimi Latvia" pagājušajā gadā strādāja ar 946,508 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,3% un bija 30,409 miljoni eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu