"Ar vīrusu jāgatavojas "sadzīvot"." Kāds ir VM stratēģiskais plāns Covid-19 ierobežošanai rudenī? (35)

Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Prognozes liecina, ka Covid-19 vīruss cilvēku sabiedrībā, visdrīzāk, kļūs pastāvīgi klātesošs ar regulāriem lokāliem uzliesmojumiem. Tāpat jāņem vērā jaunā delta varianta izplatība, kas nākotnes perspektīvā var būt iemesls jaunam saslimstības vilnim, vēsta Veselības ministrija (VM).

VM norāda, ka tādēļ jāgatavojas dzīvot tādā veidā, lai maksimāli samazinātu iespējas vīrusam izplatīties, vakcinējot iedzīvotājus, aktīvi testējot un ievērojot drošības prasības, kā arī būt gataviem to strauji apstādināt, ja izplatīšanās sākusies.

Ministrija ir izstrādājusi stratēģiju vīrusa izplatības ierobežošanai, paredzot, ka rudenī jebkādas aktivitātes varēs notikt trīs darbības režīmos, kā arī ir precizējusi "luksofora" principu.

Foto: Veselības ministrija

Mērķis ir pēc iespējas vairāk aktivitāšu īstenot drošajā (zaļajā) režīmā (visi klātesošie ir vakcinēti vai pārslimojuši),

jo tas ir režīms, kas visvairāk pietuvināts pirms-Covid-19 periodam ar vismazākajiem epidemioloģiskajiem ierobežojumiem, kā arī būtiskas Covid-19 izplatības gadījumā norises klātienē šajā režīmā netiek pārtrauktas.

Cik iespējams, šādā režīmā organizējamas izglītības norises, kultūras, sporta pasākumi, darbs u.c.

Ja nevar nodrošināt drošā režīma prasības, tad aktivitātes notiek vidēji drošajā (dzeltenajā) režīmā (paredzot testēšanu cilvēkiem, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši), ievērojot drošības prasības.

Šādā režīmā strādās skolas (kuras nestrādās drošajā režīmā), dažādi pakalpojumi. Regulārs tests būs jāveic mazumtirdzniecības, ēdināšanas, pakalpojumu sniegšanas, sabiedriskās kārtības nodrošināšanas darbiniekiem (kas nav vakcinēti vai pārslimojuši).

Savukārt, trešajā – nedrošajā (sarkanajā) režīmā (nav iespējams noskaidrot personas statusu),

pieļaujami tikai ļoti būtiski pakalpojumi, kurus nav iespējams ierobežot - piemēram, sabiedriskais transports, pārtikas un pirmās nepieciešamības preču iegādes veikali, aptiekas u. tml. Tajos būs stingras drošības prasības un iespējami ierobežojumi.

Kopējo epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešana joprojām notiks atbilstoši "luksofora principam un ņemot vērā 14 dienu kumulatīvo saslimšanu uz 100 000 cilvēkiem", taču tajā iekļaujot augstāk minētos trīs drošības režīmus.

Lai laikus un vispusīgi sagatavotos inficēšanās pieaugumam, Veselības ministrija ir izstrādājusi 10 uzdevumus, kas visām nozarēm veicami līdz 2021. gada rudenim:

  • Panākt maksimāli plašu vakcinācijas aptveri;
  • Nozarēm pilnveidot un izstrādāt epidemioloģiskās drošības protokolus;
  • Nozarēm izstrādāt plānus darbam ārkārtējās situācijas gadījumā;
  • Nostiprināt drošības prasību ieviešanu un pilnveidot kontroles pasākumus;
  • Nodrošināt nepieciešamo testēšanas kapacitāti;
  • Investīcijas infrastruktūrā un aktivitātēs, kas paaugstina epidemioloģisko drošību;
  • Pilnveidot epidemioloģisko uzraudzību un to personu uzraudzību, kam jāievēro pašizolācija vai karantīna;
  • Sagatavoties revakcinācijai;
  • Atbalsta mehānismi sabiedrības mazāk aizsargātajām grupām;
  • Pilnveidot, vienkāršot, sakārtot epidemioloģiskās drošības prasību regulējumu.
Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu