Kas ir mūsu lielākais olimpietis Valūrs? Kristapa Neretnieka zirga notikumiem bagātais ceļš uz Tokiju (4)

Kristaps Neretnieks un Valūrs startē Tokijas olimpiskajās spēlēs. Foto: EPA/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vai zini, kas ir lielākais un smagākais Latvijas olimpietis Tokijas spēlēs? Nē, tas nav cilvēks, tas mūsu jātnieka Kristapa Neretnieka zirgs Valūrs. 

Valūra ceļš uz Tokiju sākās jau 17. jūlijā, kad no mājas bāzes Vācijā, Herzlakē viņš devās uz Āheni, lai kopā ar citiem olimpiskajiem zirgiem nedēļu pavadītu pirms eksporta karantīnā, vēsta Latvijas Jātnieku federācija (LJF).

Karantīna ir obligāts nosacījums visiem zirgiem, kuri izlido no Eiropas. Karantīna noritēja Āhenes sporta centrā, kas ir viena no lielākajām un leģendārākajām sacensību vietām Eiropā.

Jau pirms karantīnas Valūram bija jāveic dažādas analīzes un testi - karantīnā divas reizes dienā visiem zirgiem tika mērīta temperatūra, lai pārliecinātos, ka visi ir veseli un gatavi ceļam.

Kristaps Neretnieks ar Valūru startē Tokijas olimpiskajās spēlēs.
Kristaps Neretnieks ar Valūru startē Tokijas olimpiskajās spēlēs. Foto: X90200/SCANPIX

Karantīnā pie zirga varēja piekļūt tikai četri cilvēki. Vairākus mēnešus pirms izlidošanas bija jāiesniedz Valūra bagāža: barība un līdzi ņemamo medikamentu saraksts, kā arī attiecīgie muitas dokumenti.

Kopējais Valūra bagāžas svars lidojumam uz Tokiju bija 390 kilogrami.

Lielāko daļu laika karantīnā ar Valūru pavadīja jātnieka palīgs Anita Žarinova - cilvēks, kurš zirgu pazīst vislabāk un katru viņa vēlēšanos var teju no acīm nolasīt.

Jātnieks Kristaps Neretnieks vēl pirmajās karantīnas dienās paralēli startēja divās sacensībās Vācijā, bet karantīnas beigās jau katru dienu pavadīja kopā ar zirgu.

22. jūlijā, divas dienas pirms izlidošanas uz Tokiju, pie Valūra atlidoja viņa vetārsts Nauris Laizāns, lai novērtētu zirga veselību pirms ceļa, piedalītos lēkšanas treniņos un sagatavotu zirgu ceļam.

Lidojums vai jebkura cita ilgstoša transportēšana zirgam ir stress, lai gan lielie sacensību zirgi pie transportēšanas ir pieraduši, satraukums var radīt saslimšanas.

Visbiežāk tā ir transporta slimība, kas parasti izpaužas kā neliels drudzis, tomēr var būt arī nopietnākas saslimšanas.

Lai atbalstītu zirga imūnsistēmu, pirms gara ceļa zirgiem parasti tiek ievadīti intravenozi šķīdumi, injicēti vitamīni un doti elektrolīti, kas būtībā ir sāļi, lai veicināto zirgu vēlmi dzert ceļa laikā. Stresā zirgi bieži atsakās no ūdens, kas arī ir biežs cēlonis saslimšanām pēc ceļa.

Sagatavošanās laikā un karantīnas laikā Valūrs trenējās divas reizes dienā, pirmais treniņš - soļi vai iejādes darbs, otrais treniņš - iejādes darbs, lekšana vai izturības treniņi - atkarībā no konkrētās dienas plāna.

Galvenais uzdevums Āhenē bija nepārforsēt treniņu darbu un nodrošināt zirgam sabalansētu slodzi, lēkšanas treniņos sajust viņa gatavību un formu, bet karantīnas beigās treniņu laukumā piektdienas vakarā izlekt zem gaismām, tā kā Tokijā būs jāstartē vakarā, kad dienas gaismas vairs nebūs.

Tiklīdz piektdienas treniņš bija beidzies, Kristaps devās uz bāzi Vācijā, lai no turienes uz Latviju vestu trīs zirgus, ar kuriem augusta beigās startēs Pasaules kausa posmā Rīgā. Zirgi startiem gatavosies kopā ar jātnieci Kristu Kliesmeti Kristapa stallī Limbažos.

Ar Valūru izlidošanas dienā vispirms ar reisu no Amsterdamas uz Tokiju devās jātnieka palīgs Anita Žarinova un vetārsts Nauris Laizāns, lai Tokijā paspētu nokārtot visas ielidošanas formalitātes un pārliecinātos, ka stallī zirgam ir gan siens un ūdens, gan mīksta skaidu gultiņa.

Kristaps Neretnieks ar Valūru startē Tokijas olimpiskajās spēlēs.
Kristaps Neretnieks ar Valūru startē Tokijas olimpiskajās spēlēs. Foto: AFP/SCANPIX

Plkst. 11 uz lidostu devās visa Valūra bagāža, pirms lidojuma stallī Āhenē visus zirgu atbilstību dokumentiem pēc mikročipiem pārbaudīja organizatoru vetārsti.

Zirga rokas bagāžā lidojumā bija divi siena maisi, pa paciņām sadalīta barība katrai ēdienreizei lidojuma laikā, kā arī kārumi lidojumam - burkāni.

Valūrs pirms lidojuma vēlreiz izstaigāja Āhenes teritoriju un kopā ar komandas menedžeri Ilzi Jansoni plkst. 19 devās uz Ljēžas lidostu Beļģijā.

Valūrs jau no Āhenes brauca kopā ar zirgu no Jordānijas, blakus "sēdēja" gan lidojumā, gan transportā no lidostas uz stadionu Tokijā.

Lidostā Valūrs paēda otrās vakariņas, un atpūtās gaidot savu kārtu kāpt lidojuma konteinerī. Pirms iekāpšanas viņš ar interesi vēroja visu notiekošo un gribēja doties ceļā.

Kopā ar olimpiskajiem zirgiem uz Tokiju lidoja pieredzējušākie olimpiskie palīgi, kuri ir arī lidojuma apkalpe un ceļa laikā rūpējas par visiem lidmašīnā esošajiem zirgiem - padzirda, baro, iedod pa kārumam.

Kopumā zirgiem lidojums ir ļoti harmonisks un vieglāks, kā brauciens pa ceļu smagajā automašīnā, jo nav jābalansē un jāsasprindzinās katrā krustojumā vai līkumā.

Zirgu lidojums ilga 18 stundas, tam bija viena pietura Dubaijā. Valūru Tokijā stallī sagaidīja viņa palīgs Anita Žarinova un vetārsts Nauris Laizāns.

Izkāpjot no transporta stallī Valūrs ar interesi skatījās apkārt un jutās labi. Vēlāk, apskatē gan vetārsts konstatēja, ka zirgam ir nedaudz paaugstināta temperatūra, taču pēc gara ceļa tas ir normāli. Pēc ierašanās Tokijā zirgs saņēma vitamīnu devu un ātri atkopās.

Starts Tokijas olimpiskajās spēlēs

Latvijas sportists Kristaps Neretnieks trešdien, 4. augustā, Tokijā konkūra sacensību finālā ar zirgu Valūru ar 13 soda punktiem ieņēma 23. vietu. Kopumā sacensībā startēja 73 sportisti, taču pēc kvalifikācijas startiem finālā iekļuva tikai 30, kuru vidū arī bija mūsu sportists.

Pēc kvalifikācijas sacensībām Neretnieks norādīja, ka finālā paredzētais maršruts būs divreiz grūtāks.

"Mūsu gadījumā tas laikam bija pieredzes trūkums sacensībās," vienu no iemesliem, kāpēc neizdevās sasniegt labāku rezultātu, norādīja zirga Valūra partneris.

"Valūrs ko tādu redzēja pirmo reizi. Arī es. Gribētu domāt, ka, ja ne perfekti, tad ļoti labi izjāju maršrutu."

"Valūrs pēdējo reizi lielās sacensībās startēja pirms diviem gadiem," skaidroja Neretnieks. "Pavasarī ieguvām iespēju startēt vien dažās sacensībās, kurās šķēršļu augstums bija līdz 150 centimetriem. Iepriekš 160 centimetru šķēršļus nebijām lekuši, šeit tā mums bija pirmā reize."

Neretnieks bija sajūsmā par Valūra sniegumu Tokijas olimpiskajās spēlēs. Trūcis tikai pieredzes un arī nedaudz veiksmes.

"Bijām ļoti tuvu, lai izlektu tīri. Esmu sajūsmā par Valūra sniegumu," četrkājaino partneri slavēja Neretnieks. "Trīs pieļautās kļūdas bija minimālas. Visu grūtāko mēs izlēcām."

Īpaši sarežģīta bija maršruta daļa, kurā bija trīs šķēršļu kombinācija, taču Valūrs Neretnieka skatījumā šo posmu nostrādāja perfekti, lai arī bija nedaudz uztraucies.

"Kolosāls zirgs. Esmu ļoti laimīgs," uzsvēra olimpisko spēļu debitants. "Nekas nekad nav akmenī sists, bet ceru, ka mūsu sadarbība turpināsies un varēsim kvalificēties Parīzei."

Distances sākumā zirgs aizskāra vienu no šķēršļiem, to nogāžot. Distances vidū šaurā vietā divu šķēršļu kombinācijā tika nogāzts otrais, bet beigu daļā no zirga pakaviem cieta arī dēlītis virs šķēršļa ar uzgleznotu ainavu.

Papildus 12 soda punktiem vēl viens soda punkts tika nopelnīts par neiekļaušanos laika limitā. Neretnieks ar Valūrs distanci veica 88,75 sekundēs, par 0,75 sekundēm pārsniedzot laika limitu.

Tobrīd Neretnieks ierindojas astotajā vietā desmit distanci beigušo sportistu konkurencē, bet pēc visu sportistu finiša ierindojās 23.vietā 25 finišējušo vidū.

"Mūsu uzvara jau bija vakar, kad kvalificējāmies finālam," apmierināts ar sasniegto rezultātu bija Neretnieks, kurš tobrīd vēl nezināja vietu kopvērtējumā.

"Šī bija kolosāla pieredze. Gluži kā atkarība, šādās sacensībās gribētu startēt vēl un vēl," sasniegtais rezultāts Tokijā sniedz gandarījumu. "Pēc rakstura esmu cīnītājs, tāpēc patika milzīgais izaicinājums. Jo sarežģītāk, jo man tas patīk labāk."

Neretnieks ir pārliecināts, ka nākotnē olimpiskajās spēlēs iespējams sasniegt vēl labāku rezultātu. To pašu būtu iespējams paveikt Tokijā, ja vien dotu vēl vienu iespēju. Jātnieku sporta pārstāvis pauda, ka nākamajā mēģinājumā maršrutu spētu veikt bez kļūdām.

"Šeit startē vairāki topa līmeņa atlēti, bet arī viņi ar divām - trim kļūdām sasniegtu līdzīgu rezultātu," piebilda Neretnieks.

Valūrs 10. augustā lidos uz Beļģiju, pēc tam priekšā ceļš uz Vāciju, kur būs pelnīta trīs nedēļu atpūta. Savukārt augusta beigās jau plānots starts četru zvaigžņu sacensībās.

Ar citiem zirgiem Neretnieks augusta trešajā nedēļā plāno startēt Rīgā, kur notiks Pasaules kausa posms. Jātnieku sportā sezona ilgst visu gadu. Lielāks pārtraukums bija pērn un arī šogad pavasarī, kad Eiropā plosījās zirgu herpes vīruss.

Par olimpisko čempionu kļuva Lielbritānijas pārstāvis Bens Mārs, kurš ar zirgu "Explosion W" ātrāko laiku uzrādīja arī kvalifikācijā, distanci beidzot bez soda punktiem. Viņš pārlēkšanā distancē uzturējās 37,85 sekundes.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu