Baltijas premjerministri nosoda Baltkrievijas varas iestāžu īstenotos hibrīddraudus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Edijs Pālens/LETA

Baltkrievijas varas iestāžu īstenotā nelegālās migrācijas izmantošana politiska spiediena radīšanai ir nepieņemama un kopīgiem spēkiem jādara viss, lai to apturētu, paužot atbalstu Lietuvas premjerministrei Ingrīdai Šimonītei, uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kā aģentūru LETA informēja premjerministra preses sekretārs Sandris Sabajevs, piektdien Kariņš piedalījās Baltijas valstu premjerministru attālinātā sanāksmē, kur kopā ar Lietuvas premjerministri Šimonīti un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu pārrunāja situāciju, kas izveidojusies uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas, iespējamos kopīgos risinājumus un tālāko rīcību starptautiskā līmenī, lai ierobežotu nelegālās migrācijas plūsmu uz Eiropas Savienības (ES) Austrumu robežas.

Tāpat Latvijas Ministru prezidents norādīja uz savstarpējā atbalsta nepieciešamību un informēja par Latvijas plāniem paātrināt Austrumu robežas izbūvi un tās drošības stiprināšanu. Sanāksmē premjerministri vienojās turpināt ciešu savstarpējo sadarbību un regulāru informācijas apmaiņu visos līmeņos.

Premjerministri arī vienojās par kopīga paziņojuma izplatīšanu, kurā tiek nosodīti Baltkrievijas autoritātā līdera Aleksandra Lukašenko režīma īstenotie hibrīddraudi, izmantojot nelegālo imigrāciju kā vienu no līdzekļiem, lai vājinātu ES ārējās robežas integritāti.

Paziņojumā tiek aicināts sniegt lielāku atbalstu Lietuvai, uzsverot, ka ES ārējo robežu aizsardzība ir visas ES kopīgā atbildība. Tāpat Baltijas valstu premjerministri aicina paplašināt esošās sankcijas pret Baltkrievijas režīmu.

LETA jau rakstīja, ka nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaug. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu