"Ja nevakcinētos sauc par mazizglītotiem vai piesaista partijām, tad tas nerosina vakcinēties.” Skolotāji komentē "obligāto vakcināciju" (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šonedēļ konceptuāli atbalstīja Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1. oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kuri nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu. Paredzēts, ka starp šiem darbiniekiem būs arī pedagogi, starp kuriem arī netrūkst dažādi viedokļi par vakcinēšanos. "TV3 Ziņas" devās noskaidrot skolotāju viedokļus par šo tematu.

Diskusija par pedagogu obligātu vakcināciju tuvojas strupceļam. Raidījums tikās ar abu viedokļu pārstāvēm – skolotājām. Nevakcinētie piespiešanai nepakļausies un gatavi darbu atstāt.

Vispirms raidījums devās uz Ogres sākumskolu.

Dace visu savu darba mūžu – 30 gadus – aizvadījusi kā skolotāja. 4. – 6. klasei tagad pasniedz datoriku, brīvajā laikā vēl vada arī ansambli.

"Man visvairāk žēl vecāku un bērnu. Īpaši pēc tam, kad attālinātās mācības ievilkās. Parādījās, ka krītas mācību rezultāti, un nav, kas pieskata bērnus. Bija atļautas klātienes konsultācijas, tāpēc daudz tās izmantoju, jo svarīgas ir ne tikai mācības, bet arī bērnu psihoemocionālais stāvoklis.

Ne visiem ir piemēroti apstākļi, kur trīs bērni katrs pie sava datora cenšas mācīties vienā istabā, tāpēc es esmu par klātienes mācībām," saka Dace.

Tomēr, to pateikusi, Dace pieder skolotāju mazākumam, kuri vēl nav vakcinējušies un vismaz pagaidām negrasās to darīt. Viens no pēdējiem argumentiem, kas licis nogaidīt, bijis Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Valda Kera šonedēļ intervijā paustais.

"Viena daļa ir tā, ko saka ārsti privātās sarunās. Nezinu, kurai ir taisnība, bet nesaku, ka nemūžam nevakcinēšos. Esmu nogaidoša. Turklāt pēdējie pētījumi liecina, ka delta variants līp arī vakcinētiem. Tātad tas vairs nav arguments. Otrs – man nav pieņemama valdības retorika. Līdzko man piedraud, es reaģēju pretēji.

Ja visus, kas negrib vakcinēties, sauc par mazizglītotiem vai piesaista partijām, tad tas nerosina vakcinēties," stāsta Dace.

Viņa nav kategoriska – pieļauj, ka pēc laika domas jau varētu mainīt, tomēr līdz 1. oktobrim vakcinēties neskries pat tad, ja tas būs obligāti. Ne kredītu, ne mazu bērnu viņai nav, tāpēc varot arī pārlaist ziemu ar bezdarbnieka pabalstu.

"Ja strādāju klātienē, apzinos risku saslimt. Nepieprasu, lai mani pasargā. Ja es baidītos saslimt, nebūtu strādājusi ar individuāliem skolēniem un būtu aizgājusi vakcinēties. Ja tiek veikta testēšana, ievēroju distanci un vēdinu telpas, es neesmu ļoti bīstama. Es vismaz tā domāju," norāda Dace.

"TV3 Ziņas" pēc tam devās uz Mālpils vidusskolu, kur sarunājās ar latviešu valodas skolotāju Anitu Vīksni.

"Es nebiju ne par, ne pret, nogaidīju, bet esmu vakcinējusies. Ja tas palīdz, ja ar to varam ietekmēt mācības un dzīvi, tad tas jādara. Citādi šī jezga nebeigsies nekad. Domāju, ka neesam gatavi mācīt attālināti 10 gadus. Kāds būs rezultāts?" vaicā Anita.

No 46 skolotāju kolektīva vakcīnu pretinieki esot vien četri. Pārējie vai nu sapotējušies, vai vēl procesā. Tas ļaujot cerēt, ka klātienei skola būs gatava.

"Tā sanācis, ka rados daudz pedagogu, un tēma satiekoties vienmēr bija Covid-19. Biju pārsteigta, ka daudzi joprojām nav vakcinējušies, bet nav pretinieki, domā – vēl pagūs līdz rudenim. Cik prātīgi atlikt līdz pēdējam? Nevaram skolu kā veikalu aizvērt un atvērt pēc nedēļas. Skolā iesākt gadu, saplānot stundas, un pēc mēneša viss izjūk kā kāršu namiņš," pauž skolotāja.

Anita atbalsta obligātu vakcinēšanos, bet uzskata, ka tai būtu jāattiecas uz visu sabiedrību, ne atsevišķām profesiju grupām. Kamēr klasē satiekas 16 bērni, tikpat svarīgi, lai arī viņu vecāki palīdz pārtraukt vīrusa ķēdi.

Plašāk skaties "TV3 Ziņas" sižetā:

 
Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu