VIDEO Svētdien Polijā notikuši plaši protesti pret represijām Baltkrievijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Varšavā.
Protesti Varšavā. Foto: AFP/SCANPIX

Simtiem cilvēku, starp kuriem bijuši daudzi trimdā Polijā dzīvojoši Baltkrievijas pilsoņi, svētdien, 8. augustā, Varšavā piedalījās protesta gājienā pret represijām Baltkrievijā.

Demonstrācija notika saistībā ar to, ka pirmdien aprit pirmā gadadiena kopš viltotajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, pēc kurām sākās plaši tautas protesti, kas vēlāk tika apspiesti.

Daudzi gājiena dalībnieki nesa baltkrievu nacionālos baltsarkanbaltos karogus un skandēja: "Lai dzīvo Baltkrievija!" Bija redzami arī plakāti ar uzrakstiem "Baltkrievija Lukašenko laikā kļuvusi par koncentrācijas nometni" un "Ziemeļkoreja Eiropas centrā. Pietiek!"

Gājiens, kas sākās Varšavas centrā un devās uz Baltkrievijas vēstniecību, apstājās pie Krievijas vēstniecības, kur runātāji apsūdzēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par to, ka viņš ir līdzvainīgs Baltkrievijā notiekošajās represijās.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 9. augustā Baltkrievija notika prezidenta vēlēšamas, par kuru uzvarētāju tika pasludināts valsts autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko, kurš ir pie varas jau kopš 1994. gada. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanas bija viltotas un tajās visvairāk balsu ieguvusi opozīcijas kandidāte Svjatlana Cihanouska, kas tagad dzīvo trimdā Viļņā.

Reaģējot uz vēlēšanu viltošanu un plašajām represijām, Eiropas Savienība, ASV un citas Rietumvalstis noteikušas sankcijas pret Baltkrieviju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu