Sociālajos tīklos tiek izplatīta informācija, ka drīzumā irākieši varēs atsākt lidojumus uz Minsku (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aviokompānijas "Iraqi Airways" lidmašīna. Ilustratīvs foto
Aviokompānijas "Iraqi Airways" lidmašīna. Ilustratīvs foto Foto: Dmitry Rogachev/Shutterstock

Dažādos sociālajos tīklos, kā “Facebook” un “Whatsapp” ir sastopamas irākiešu imigrantu grupas, kas, komunicējot savā starpā ar padomiem, viens otram palīdz pārvarēt Baltkrievijas-Lietuvas robežu. Šajās grupās tiek izplatītas baumas, ka Irāka no 15. augusta varētu atjaunot aviosatiksmi ar Baltkrieviju, vēsta Latvijas un pasaules negadījumu portāls "BreakingLV" savā "Twitter" profilā.

Tāpat irākiešu imigrantiem tiek solīts, ka gadījumā, ja Irāka pēc 15. augusta neatjaunos lidojumus uz Baltkrieviju, tad migrācijas maršrutu mainīs un tas tiks virzīts caur Irānu, lai pēc tam imigranti nokļūtu Polijā vai Latvijā. Šobrīd informācija nav oficiāli apstiprināta, tā "klejo" pašu imigrantu grupu un to organizatoru starpā.

Gan ārvalstu, gan Latvijas medijos jau iepriekš vēstīts par to, ka Eiropas Savienības izdarītais spiediens uz Irāku, licis valstij un tās aviokompānijai “Iraqi Airways” uz 10 dienām apturēt lidojumus uz Minsku. "Iraqi Airways" ir viena no aviokompānijām, kas regulāri transportēja lielu skaitu irākiešu uz Minsku, lai pēc tam tie, šķērsojot Baltkrievijas robežu, nonāktu Lietuvā un pēc tam caur to dotos uz Rietumeiropas valstīm.

Imigrantu plūsmas koordinēšanā iesaistās plašs ceļojumu aģentūru tīkls, kas savu darbību veic Baltkrievijā un Irākā. Abas valstis no tā gūst ekonomisku labumu.

Vēlāk "Iraqi Airways" paziņoja, ka organizēs lidojumus, lai atvestu irākiešus atpakaļ mājās pēc tam, kad Lietuva pastiprināja robežkontroli un likusi migrantiem doties atpakaļ uz Baltkrieviju. Šodien ir ceturtā diena pēc kārtas, kad Lietuvas robežsargi valstī nav ielaiduši nevienu nelegālo imigrantu.

Šī gada laikā Lietuvas pierobežā ir aizturēti vairāk nekā 4100 imigranti, pārsvarā no Irākas. Salīdzinot ar 2020. gadu, robežu šķērsojošo imigrantu skaits bija tikai 81. Lietuva valstī ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu