"Tiesības prasīt patvērumu ir viena no cilvēka pamattiesībām." Jurists par imigrantu iekļūšanu Latvijā (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Neļaut trešo valstu pilsoņiem iekļūt Latvijā pāri Baltkrievijas robežai, lai prasītu patvērumu, ir cilvēktiesību pārkāpums, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Latvijas Cilvēktiesību centra jurists Edgars Oļševskis.

Latvijas Cilvēktiesību centra jurists Edgars Oļševskis norādīja, ka tiesības prasīt patvērumu ir viena no cilvēka pamattiesībām. Tādējādi izraidīšana un nepieļaušana ieceļot tiek uzskatīts par aizliegtu paņēmienu. Praksi neielaist cilvēkus valstī var izmantot tikai ekstremālos apstākļos, kādi Latvijā pašlaik nav.

Pēc Oļševska teiktā, svarīgi saglabāt piederību Eiropas Savienības (ES) kopējai telpai, saglabājot tiesiskuma vērtības. "Nedrīkstam izturēties pret cilvēkiem tāpat, kā to dara autoritāras un totalitāras valstis," viņš sacīja.

Ja Saeima ceturtdien pārapstiprinās valdības pieņemto ārkārtējo situāciju, jurists uzskata, ka gaidāms ne tikai Eiropas Savienības (ES) institūciju nosodījums, bet arī iespējamas tiesvedības Eiropas Cilvēktiesību tiesā un ES Tiesā. Pēc jurista teiktā, arī Lietuvā pārkāpumi saistībā ar imigrantu neielaišanu valstī tiks fiksēti, kaut arī tur situācija ir nedaudz citāda.

Lai rīkotos atbilstoši ES vērtībām, Latvijai jāizskata katrs individuālais gadījums, lemjot, vai cilvēks atbilst patvēruma meklētāja kritērijiem. Ja šādas atbilstības nav, tad viņam var neļaut ieceļot Latvijā. "Vispārīgi apgalvot, ka cilvēki bēg, jo viņiem nav ko darīt, ir aplami. Tāda retorika vairāk ir autoritārām varām. Mēs neesam tādi," uzsvēra jurists.

Cilvēktiesību centra jurists atzina, ka migrantu krīze ir Baltkrievijas un pastarpināti arī Krievijas hibrīdkara elements.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu