VIDEO ⟩ Novērošanas kameras fiksējušas Baltkrievijas robežsarga ienākšanu Lietuvas teritorijā (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video/LRT.lt

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta (VSAT) novērošanas kameras pie Baltkrievijas robežas aizvadītajā diennaktī fiksējušas mirkli, kad kaimiņvalsts robežsargs ienāk Lietuvas teritorijā.

Kā teikts VSAT paziņojumā, robežas pārkāpums noticis ceturtdien vēlu vakarā Šalčininku rajonā, tā dēvētajā Dievenišķu cilpā, ko no trim pusēm apņem Baltkrievijas teritorija.

Ierakstā redzams, ka baltkrievu robežsargs mērķtiecīgi iesoļo Lietuvas pusē aptuveni pusotru metru, pār plecu nesot saritinātu paklājiņu un guļammaisu vai telts pārklāju, un tūdaļ atgriežas savas valsts teritorijā.

Kā norāda robežsardze, viņš bijis viens, savukārt Lietuvas pusē tobrīd aptuveni simt metru attālumā atradusies robežsargu patruļas mašīna.

"Robežsargs ienāca Lietuvas teritorijā, piegāja pie robežzīmes, runādams pa sakaru līdzekli. Pašlaik mēs nevaram pateikt, kas tur notika, kādēļ šis robežsargs rīkojās tieši tā," piektdien žurnālistiem sacījis VSAT vadītājs Rustams Ļubajevs.

Pēc viņa teiktā, Baltkrievija saskaņā ar vienošanos robežsardzes pilnvaroto līmenī informēta par šo incidentu; sākta tā izmeklēšana Lietuvā.

Vienlaikus VSAT vadītājs norādījis, ka baltkrievu robežsarga nestais ekipējums - guļammaiss vai telts pārvalks - viņu nepārsteidz.

"Pa visu šo laiku esam novērojuši pie robežas ne mazumu aktivitāšu. Tur iesaistīti dažādu institūciju pārstāvji, vismaz pēc apģērba tā var spriest. Zināms arī, ka Lietuvas robežsargu darbības tiek novērotas un fiksētas," viņš piebildis.

Informāciju par robežpārkāpumu VSAT nodevis Iekšlietu un Ārlietu ministrijām. Kā norāda robežsardze, šāda Baltkrievijas robežsarga rīcība vērtējama kā bezatbildīga un neprofesionāla.

Pēc Iekšlietu ministrijas rīcībā esošās informācijas, Lietuva gatavojas iesniegt Baltkrievijai notu.

Vaicāts, vai baltkrievu robežsarga rīcībai varētu būt saistība ar gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Zapad", Ļubajevs atzinis, ka uz šo jautājumu "būtu grūti atbildēt".

“Vismaz no iepriekšējās pieredzes ar līdzīga rakstura mācībām mēs novērojam aktivitātes pie valsts robežas - ne tikai no [Baltkrievijas] Valsts robežas komitejas darbinieku, bet arī no citu tiesībsargājošo iestāžu un armijas puses," viņš atzinis.

Saskaņā ar Minskas varasiestāžu sniegto informāciju septembrī paredzētajās mācībās "Zapad 2021" piedalīsies aptuveni 13 000 karavīri.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu