No Lietuvas atpakaļ uz Irāku labprātīgi devies pirmais nelegālais imigrants, saņemot 300 eiro (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas migrantu nometnes otrā daļa
Lietuvas migrantu nometnes otrā daļa Foto: Jānis Škapars

Izmantojot jauno Lietuvas piedāvāto brīvprātīgās repatriācijas kārtību, ceturtdienas vakarā uz Irāku labprātīgi devies atpakaļ pirmais nelegālais imigrants, kas valstī ienācis pāri Baltkrievijas robežai, paziņojusi Lietuvas Iekšlietu ministrija.

Irākietis, kas Lietuvā uzturas kopš jūnija, piekritis atgriezties, izmantojot Lietuvas piedāvāto palīdzību - biļetes atceļam un 300 eiro pabalstu. Biļetes viņam nopirktas sadarbībā ar Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūru "Frontex", no Viļņas starptautiskās lidostas viņš izlidojis uz Stambulu.

Tuvākajā laikā šādu piedāvājumu gatavojas izmantot vēl vismaz desmit Irākas un citu valstu pilsoņi, kas Lietuvā ieradušies nelegāli.

Kā ziņots, piedāvājot nelegālajiem imigrantiem brīvprātīgas atgriešanās iespēju, Lietuva grib ietaupīt līdzekļus, kas citādi būtu vajadzīgi, lai organizētu šo ārvalstnieku atpakaļnosūtīšanu piespiedu kārtā, lai aizturētos imigrantus uzturētu, ēdinātu, noteiktu viņu identitāti, izskatītu viņu lietas, nodrošinātu viņiem pavadību un finansētu administratīvā aparāta izdevumus.

Imigrants, kuram ir tiesības uz brīvprātīgas repatriācijas pabalstu, var doties atceļā tūdaļ pēc lēmuma pieņemšanas, tikmēr piespiedu atpakaļnosūtīšana var ilgt ne vienu vien mēnesI, iepriekš skaidrojusi ministrija.

"Redzam, ka aizvien vairāk cilvēku piekrīt doties atpakaļ labprātīgi. Migrantiem, kas nelikumīgi ienākuši pāri Lietuvas robežai un kuriem netiek piešķirts patvērums, būs jādodas projām. Ja viņi sadarbojas un piekrīt doties atpakaļ paši, mēs viņiem tādu iespēju dodam," pastāstījusi iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

Kā teikts ministrijas paziņojumā, pirmais repatriants nelikumīgi ieradies Lietuvā 20.jūnijā, lūdzis patvērumu un izmitināts Ārvalstnieku reģistrācijas centrā. Migrācijas departaments viņa pieteikumu izsktījis steidzamības kārtā, bet nolēmis patvērumu nepiešķirt.

Šim Irākas pilsonim bijuši līdzi personas dokumenti, viņš sadarbojies ar Lietuvas amatpersonām un izteicis vēlēšanos doties atpakaļ uz Irāku.

Kopš aprīļa Lietuvas Migrācijas departaments noraidījis 128 patvēruma pieprasījumus, kuru iesniedzēji lielākoties bijuši Irākas pilsoņi. Lēmums par patvēruma piešķiršanu nav pieņemts nevienā gadījumā.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieauga. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

No 3.augusta, pildot iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu