Bērniem, kas dzimuši pandēmijas laikā, ir zemāks IQ, vēstī pētījums (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tanaphong Toochinda/Unsplash

Bērniem, kas dzimuši koronavīrusa pandēmijas laikā, ir ievērojami zemāks verbālās, motorikas un vispārējais kognitīvais sniegums salīdzinot ar bērniem, kas dzimuši pirms tam, liecina ASV pētījums.

Pirmie gadi bērna dzīvē ir ļoti svarīgi viņa attīstībai. Saistībā ar Covid-19 izraisīto pandēmiju tika slēgti uznēmumi, bērnudārzi, skolas un rotaļu laukumi, jaundzimušo un vecāku ikdiena un iespējas krietni mainījās, mēģinot salāgot atpūtu un darbu.

Saistībā ar ierobežotajām aktivitātēm, pandēmijas laikā dzimušie daudz mazāk mijiedarbojušies ar ārpasauli. "Pandēmijas bērni" testos uzrādījuši daudz zemākus rezultātus, vēstī vadošais pētnieks Šons Deoni, Brauna Universitātes pediatrijas asociētais profesors.

Pirms desmit gadiem vidējais IQ rādītājs standartizētos testos bērniem vecumā no trim mēnešiem līdz trim gadiem bijis aptuveni 100, bet pandēmijas laikā dzimušajiem tas ir samazinājies līdz 78, liecina analīze.

Šādas izmaiņas ir grūti pamanīt, norāda Deoni.

Pētījumā piedalījušies 672 bērni no Rodailendas štata. No tiem 188 dzimuši pēc 2020. gada jūlija un 308 nākuši pasaulē pirms 2019. gada janvāra, savukārt 176 - no 2019. gada janvāra līdz 2020. gada martam. Pētījumā piedalījušies bērni, kas pasaulē ieradušies "laikā", viņiem nebija attīstības traucējumu.

Pētnieki atklāja, ka cilvēkiem ar zemāku sociālekonomisko izcelsmi testos klājies sliktāk.

Galvenais iemesls, kāpēc rādītāji samazinās, iespējams, ir stimulācijas un mijiedarbības trūkums mājās, sacīja Deoni.

"Vecāki bija stresā un satraukti ... ka mijiedarbība, kāda bērnam parasti būtu, bija ievērojami samazinājusies."

Nav zināms, vai bērniem šie rādītāji pieaugot neuzlabosies. Pētnieks norāda, tas ir līdzīgi, kā būvējot māju - ja ir ielikti spēcīgi pamati, vēlāk ir vieglāk māju attīstīt tālāk.

Pētījums noticis vienā no ASV turīgākajām daļām, tāpēc pētniekiem ir bažas, ka nabadzīgākajās valsts daļās un pasaulē, rādītāji kopumā varētu būt sliktāki.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu