"Taliban" līdzdibinātājs Bardars devies uz Kabulu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Taliban" līdzdibinātājs mulla Abduls Gani Baradars.
"Taliban" līdzdibinātājs mulla Abduls Gani Baradars. Foto: Reuters/ScanPix

Sestdien, 21. augustā, Kabulu apmeklējis radikālā islāmistu grupējuma "Taliban" līdzdibinātājs mulla Abduls Gani Baradars, lai būtu kāt sarunās par jaunās "iekļaujošās" valdības veidošanu.

Pēdējo dienu laikā Afganistānas galvaspilsētā manīti arī citi talibu līderi, tostarp Halils Hakani, kas ir viens no ASV visvairāk meklētajiem teroristiem, par kura galvu izsludināta piecus miljonus dolāru liela atlīdzība.

Sociālajos medijos publicētajos foto redzama Hakani tikšanās ar talibu pārliecināto pretinieku Gulbudinu Hekmatjaru, kurš spēlēja ievērojamu lomu pilsoņkarā pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā, taču arī tagad Afganistānā bauda lielu ietekmi.

Kāda augsta ranga "Taliban" amatpersona aģentūrai AFP izteikusies, ka Baradars tiksies ar "džihāda līderiem un politiķiem" lai vestu sarunas par "iekļaujošas valdības sastāvu".

Afganistānā Bardars ieradās ceturtdien no Kataras un par savas mītnes vietu izvēlējās valsts otro lielāko pilsētu Kandahāru, kas pazīstama kā talibu garīgais šūpulis.

Dažas stundas pēc viņa atgriešanās talibi paziņoja, ka viņu vara būs atšķirīga no iepriekšējā islamistu valdīšanas perioda.

Grupējums apgalvo, ka jaunā valdība būšot "iekļaujoša", taču nav sniedzis sīkākus paskaidrojumus, ko tas varētu nozīmēt.

2010. gadā Pakistānā aizturētais Bardars atradās ieslodzījumā, kamēr ASV spiediena rezultātā 2018. gadā netika atbrīvots un neizbrauca uz Kataru.

Bardars tika iecelts par talibu politiskā biroja vadītāju Dohā, kur viņš pārraudzīja sarunas, kuru rezultātā tika noslēgta vienošanās par ASV karaspēka izvešanu no Afganistānas.

Taču pēdējās cerības uz jebkādām miera sarunām starp talibiem un Afganistānas valdību tika izgaisinātas, kad islāmisti zibenīgā triecienā ieņēma faktiski visu valsti. Viņu ofensīva noslēdzās pagājušajā svētdienā, kad talibu rokās krita arī Kabula.

Halils Hakani, talibu līdera vietnieka Siradžudina Hakani onkulis, piektdien ticis redzēts vadām līgšanas vienā no Kabulas mošejām.

Galvaspilsētā manīts vēl viens no tā dēvētā Hakani tīkla augstākajiem vadītājiem - Anass Hakani. Viņš ticies ar bijušo prezidentu Hamidu Karzai un Abdullu Abdullu, kas vadīja līdzšinējās valdības mira sarunu delegāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu