Šodien Kobem Braientam apritētu 43 gadi. Atskats uz leģendārā basketbolista karjeras un dzīves līkločiem (3)

Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šodien, 23. augustā, 43 gadi apritētu leģendārajam ASV basketbolistam Kobem Braientam, kurš pāragri devās mūžībā 2019. gada janvārī traģiskā helikoptera avārijā. Portāls "Apollo.lv" piedāvā atskatīties uz šīs dienas jubilāra spožākajiem karjeras mirkļiem un interesantiem faktiem.

Par Braienta karjeras spilgtākajiem mirkļiem varētu rakstīt un diskutēt ilgi un dikti.

Visu karjeras laiku pārstāvot Nacionālās basketbola līgas (NBA) klubu Losandželosas "Lakers", Kobe ieguvis piecus NBA čempiontitulus, vienu sezonas vērtīgākā spēlētāja balvu (MVP), divas reizes bijis NBA finālu vērtīgākais spēlētājs, kā arī saņēmis neskaitāmas citas atzinības karjeras laikā.

Leģendas statusu basketbolists ieguvis ne tikai ar iegūtajiem tituliem, atzinībām, bet arī ar savu pašatdevi un spilgtajām spēlēm NBA, uzstādot arī šķietami nesasniedzamus rezultativitātes rekordus. 

Piemēram, 2006. gada 22. janvārī par Braienta lieliskajām punktu gūšanas spējām klātienē pārliecinājās Toronto "Raptors" fani.

Visu laiku rezultatīvākās spēles rekords pieder Viltam Čemberleinam, kurš 1962. gadā viena mača ietvaros pamanījās gūt 100 punktus.

Visu laiku rezultatīvāko spēļu otrajā vietā joprojām ir Braienta 81 punkts pret Toronto "Raptors".

No mūsdienu spēlētājiem vistuvāk šim rezultātam ir izdevies tikt Devinam Bukeram, kad viņš 2017. gadā spēlē pret Bostonas "Celtics" guva 70 punktus.

Jāatzīmē, ka "Suns" šo spēli zaudēja daudz pārliecinošāk, nekā vēsta mača galarezultāts (120:130). Spēles beigās "Suns" basketbolisti arī apzināti sita piezīmes, lai dotu papildu iespējas savam aizsargam uzbrukt grozam.

2006. gada mačā nekas tāds nebija vērojams. "Lakers" izcīnīja uzvaru, un viņiem bija vajadzīgs teju katrs no Braienta 81 punkta, jo vēl puslaikā rezultāta tablo vēstīja 63:49 par labu "Raptors".

Mačs noslēdzās ar rezultātu 120:104 "Lakers" labā. Šajā spēlē Braients realizēja 28 no 46 izmestajiem metieniem, kā arī savāca sešas atlēkušās bumbas un atdeva divas rezultatīvas piespēles.

Zīmīgi, ka šī spēle bija vienīgā reize, kad Braientu klātienē vēroja viņa vecmāmiņa.

VIDEO: Spilgtākie momenti no Kobes Braienta 81 punkta spēles

Vairāk par citiem Kobes spilgtākajiem karjeras mirkļiem var iepazīties šajā "Apollo.lv" rakstā. 

Leģendārais Džordans atceras savu pēdējo sarunu ar Kobi

Cita basketbola leģenda un, iespējams, visu laiku labākais basketbolists - Maikls Džordans atklāj, ko apspriedis pēdējā sarunā ar Kobi Braientu.

Sarunā ar ESPN Džordans atklāja, saturu pēdējai sarakstei ar Kobi Braientu. Džordans neslēpa, ka ikreiz, kad pārskata šo sarunu viņu pārņemot skumjas. Braients no Džordana bija saņēmis leģendārā basketbolista "Cincoro" tekilu un par to uzslavēja savu draugu.

"Šī tekila ir lieliska," rakstījis Kobe.

"Paldies, manu brāl," atbildējis Džordans.

Tad Braients prasījis Džordanam par viņa ģimeni un abi bijušie basketbolisti norādījuši, ka viss esot kārtībā.

"Es zināju, ka viņam ļoti rūpēja Gigi [meitas Džiannas] trenēšana. Tad nu es nolēmu nedaudz pajokoties un uzrakstīju viņam par to: "Priecīgas brīvdienas. Ceru, ka drīzumā tevi satikšu, treneri Kobe"," atcerējās Džordans.

"Tieši tā. Hei, trener, es šobrīd sēžu uz soliņa un mēs pretinieku komandu graujam ar 45:8," atbildējis Braients, kas arī bija pēdējā ziņa, ko Džordans no sava drauga saņēma.

Šī sarakste notika 2020. gada 8. janvārī un 18 dienas vēlāk Braients gāja bojā traģiskajā helikoptera avārijā.

Džordans arī atzina, ka sākotnēji pēc Braienta sievas Vanesas lūguma sniegt uzrunu slavas zāles ceremonijā esot bijis nedaudz satraukts.

"Pirmajā mirklī domāju, ka būšu satraukts, bet tad es sapratu, ka man nav jāsatraucas par to, ka es izrādīšu emocijas, runājot par cilvēku, kuru es patiesi mīlēju. Tā ir mana cilvēciskā puse. Cilvēki aizmirst, ka man tāda ir," sacīja Džordans.

Viens no lielākajiem Braienta sasniegumiem, kas palika citu panākumu ēnā

Vienu no lielākajiem karjeras panākumiem Braients sasniedza jau pēc spēlētāja gaitu noslēgšanas. Leģendārajam spēlētājam ar īsfilmu "Dārgais Basketbol" izdevās izcīnīt prestižo "Oskara" apbalvojumu.

2018. gadā Braients saņēma "Oskara" apbalvojumu par animēto īsfilmu "Dārgais basketbol" (Dear Basketball). Šīs īsfilmas autors un producents bija pats Braients.

Šis animētais stāsts attēlo Braienta "vēstuli" basketbolam, ko viņš publicēja 2015. gadā "The Players Tribune", paziņojot par savas karjeras noslēgumu.

Slavenā īsfilma savu pirmizrādi piedzīvoja 2017. gada aprīlī Traibekas kinofestivālā. Kā minēts, īsfilmas pamatā ir izmantots Braienta dzejolis, ar kuru viņš paziņoja par savas sportista karjeras beigām. Tāpat šajā īsfilmā pats sportists arī lasa šo dzejoli.

Foto: Reuters/ScanPix

Kobes Braienta debijas sezonas krekls izsolē pārdots par milzu summu

Kobes Braienta krekls ar viņa autogrāfu pārdots izsolē par 3,69 miljoniem ASV dolāru (trīs miljoniem eiro), kļūstot par visu laiku dārgāko basketbolista kreklu, liecina sporta totalizatoru kompānijas "Action Network" analītiķa Derena Rovela apkopotā informācija.

Dzelteno kreklu ar astoto numuru, kuru Braients vilcis spēles laikā savā pirmajā - 1996./1997.gada - sezonā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubā Losandželosas "Lakers", izsolē iegādājies miljardieris Roberts Dagans, kurš strādā farmācijas biznesā. Krekla sākumcena bija 100 tūkstoši ASV dolāru, un "Goldin Auctions" izsolē par to tika izteikti 50 piedāvājumi.

Uzskatāms, ka izsolītais krekls ir vienīgais no Braienta debijas sezonas, kura autentiskums ir pierādīts neatkarīgā tā dēvētajā fotosaderības analīzē, kad eksperti rūpīgi analizē traipus un citas pēdas uz krekla, lai apliecinātu, ka krekls spēlētājam tiešām bijis mugurā konkrētās spēles laikā.

Martā par 1,8 miljoniem ASV dolāru "Goldin Auctions" pārdeva Braienta pirmās sezonas NBA spēlētāja kartiņu.

"Gribēju atvadīties no jums, salašņām!" Braienta bijušais komandas biedrs atklāj amizantu stāstu par leģendāro aizsargu

Nav noslēpums, ka Kobe Braients savās basketbolista dienās bija visnotaļ skarbs pret saviem komandas biedriem. Bijušais Braienta kolēģis "Lakers" rindās Džeremijs Lins nācis klajā ar amizantu stāstu, kas apstiprina leģendārā aizsarga brīžiem ne visai draudzīgo attieksmi pret komandas biedriem.

Lins viesojās pašreizējā "Lakers" spēlētāja Denija Grīna podkāstā "Inside the Green Room". Tur saspēles vadītājs, kurš šajā sezonā spēlē Ķīnas augstākajā basketbola līgā, sarunā ar Grīnu un Harisonu Senfordu atklāja amizantu stāstu par leģendāro Kobi Braientu.

Atgadījums, kuru aprakstīja Lins, notika 2014./2015. gada sezonā, kad Braients izlaida vairāk nekā pusi spēļu, ārstējot pleca traumu. Aizsargs rehabilitācijas procesu veica individuāli un ar komandu kopā bija reti. Tomēr kādā treniņā dienu pirms maiņas darījumu noslēgšanās Braients tomēr apmeklējis savus komandas biedrus.

"Viņš ierodas treniņtērpā, ar savām "Kobes" saulesbrillēm uz acīm un apsaitētu savainoto plecu. Kad viņš ienāca zālē, visi bija pārsteigti. Karloss Būzers devās sasveicināties:

"Kobe, prieks tevi satikt, brāl. Nebijām tevi šeit kādu laiku redzējuši. Kāpēc šodien atnāci?"" stāstu iesāka Lins.

Kā situāciju ieskicēja Lins, Braienta atbilde uz Būzera jautājumu, visticamāk, nebija tāda, kādu gaidīja viņa komandas biedri: "Viņš [Braients] ar akmenscietu ģīmi teica: "Atnācu, jo gribēju atvadīties no jums, salašņām, kuri rīt tiks aizmainīti.""

"Tad viņš apsēdās pie galda, kur iespējams kontrolēt tablo, un pateica dažus vārdus trenerim pirms došanās prom. Atceros, ka viens no maniem komandas biedriem atzina, ka pazaudējis jebkādu motivāciju trenēties," smejoties noteica Lins.

Minētā sezona bija viena no sliktākajām visā kluba vēsturē, jo 82 spēlēs tika izcīnīts tikai 21 panākums. Pats Braients togad aizvadīja 35 spēles un vidēji mačā izcēlās ar 22,3 punktiem, tiesa, no spēles uzbrūkot grozam tikai ar 37,3% precizitāti.

Ļoti iespējama ir dokumentālā filma arī par Braienta pēdējo sezonu

Kā vēsta portāls, filmēšanas brigāde Braienta pēdējā sezonā 2015. gadā leģendārajam basketbolistam sekojusi teju visur. Personām, kuras rūpējās par Braienta pēdējās sezonas iemūžināšanu, esot bijusi teju neierobežota pieeja. Filmēšanas grupa bieži vien bijusi klāt pat Braienta mājās.

"Viņiem bija vēl neredzēta un ievērojama plašāka pieeja Kobem kā jebkuriem citiem medijiem," skaidroja Džons Bleks, kurš bija "Lakers" sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs 27 gadus. "Mēs viņiem atļāvām darīt visu, kas ir līgas noteikumu ietvaros. Dažreiz vadoties pēc "piemiedz ar aci un paskaties uz otru pusi" principa, mēs viņiem atļāvām vēl vairāk."

Tiek ziņots, ka potenciāla dokumentālā filma par Braienta pēdējo sezonu bijusi montēšanas stadijā jau kādu laiku. Tāpat ESPN rīcībā nonākusi informācija, ka Braients pirmo izveidoto materiālu bija redzējis un sniedzis novērtējumu. Bija paredzēts, ka nākotnē klajā nāktu dokumentālā filma par Braienta "pēdējo deju". Visticamāk, šāds plāns nav mainījies.

"Es ar meitām pavadu laiku labprātāk, nekā daru jebko citu."

Braients dzīvību zaudēja traģiskajā helikoptera avārijā, bet šādu transportu viņš ikdienā izmantoja, lai pēc iespējas vairāk laika veltītu savai ģimenei. Sarunā ar bijušajiem pretiniekiem Metu Bārnsu un Stīvenu Džeksonu viņu podkāstā "All The Smoke" leģendārais basketbolists pat izteicās, ka par spīti neatlaidīga un pat nežēlīga spēlētāja reputācijai viņš mājās allaž bijis "mīļš kā rotaļu lācītis".

"Reiz atrados sastrēgumā un nokavēju skolas izrādi. Man bija jāatrod veids, kā es varētu turpināt ikdienas treniņus, nepazaudējot laiku, ko varu veltīt ģimenei. Tā es nolēmu iegādāties helikopteru," kādā intervijā 2018. gadā stāstījis Braients.

Tāpat leģendārais basketbolists citā intervijā atklājis, ka viņa prioritāte ir pavadīt maksimāli daudz laika ar meitām: "Es gribu būt pārliecināts, ka gadījumi, kad esmu prom no viņām [meitām], ir tikai tādi, no kuriem nevaru izvairīties."

"Es ar meitām pavadu laiku labprātāk, nekā daru jebko citu," teicis Braients.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu