Latvijā pazudušie bērni. Kā viņus meklē un kad policija pārtrauc to darīt?

Ilustratīvs attēls. Foto: Jakub Janele/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Katru mēnesi publiskajā telpā, medijos un sociālajos tīklos nonāk ziņojumi par pazudušiem bērniem. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Valsts policiju, lai noskaidrotu aktuālo situāciju, kā arī uzzinātu, kā notiek pazudušu bērnu meklēšana un kad tā tiek pārtraukta.

Latvijas Republikā 14 nepilngadīgas personas atrodas aktuālā meklēšanā ilgāk par vienu gadu.

Rezumējot augstākminēto informāciju, var piebilst, ka četros gadījumos ar personām ir noticis noziedzīgs nodarījums.

No tiem divos gadījumos vainīgās personas par noziedzīgu nodarījumu ir notiesātas, vienā gadījumā persona nevēlas dzīvot bērnu namā (klaiņo) un vienā gadījumā ar personu ir noticis nelaimes gadījums.

Pārējie astoņi gadījumi - patvēruma meklētāji no Vjetnamas Sociālistiskās Republikas, Sīrijas Arābu Republikas un Zviedrijas Karalistes - ir saistīti ar to, ka personas, iespējams, izmantojot viltotus personu apliecinošus dokumentus, bez iepriekšēja brīdinājuma, labprātīgi ir pametušas patvēruma meklētāju izmitināšanas centru.

Kā notiek pazudušu bērnu meklēšana?

Personu meklēšanas kartību nosaka un tiek veikta pamatojoties uz Kriminālprocesa likumu, likumu "Par policiju", Operatīvās darbības likumu un Valsts policijas Iekšējo noteikumu Nr. 16 no 2019. gada 23. decembra "Personu meklēšanas noteikumi".

Informāciju par personas bezvēsts prombūtni pieņem Valsts policija jebkurā diennakts laikā neatkarīgi no personas pazušanas vietas, laika un apstākļiem.

Valsts policijas darbinieki, protams, veic personu meklēšanas pasākumus visos gadījumos, bet nepilngadīgo personu meklēšana ir īpaša un policijas darbinieku reakcija ir citāda. Meklējamo nepilngadīgo personu vidējais vecums ir 14 - 16 gadi.

Valsts policija nekavējoties veic zvanu uz bezvēsts pazudušās personas tālruņa numuru, lai pārbaudītu, vai tālrunis ir ieslēgts, sazinās ar ārstniecības un citām iestādēm, lai noskaidrotu, vai bezvēsts pazudusī persona nav kādā no tām nogādāta, kā arī telefoniski sazinās ar Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu, lai noskaidrotu, vai pazudusī persona nav aizturēta vai apcietināta.

Tiek aptaujāts informācijas iesniedzējs par bezvēsts prombūtnē esošo personu. Policijas darbinieki veic iespējamo atrašanās vietu aplūkošanu.

Papildus, ja ir zināms bezvēsts pazudušās personas pārvietošanās maršruts, Valsts policijas darbinieki aplūko video ierakstus, veic bezvēsts pazudušās personas dzīvesvietas apsekošanu, apseko pazudušās personas tuvinieku, draugu un kontaktpersonu dzīvesvietas adreses.

Saņemot informāciju par personas bezvēsts prombūtni, galvenais uzdevums ir izvērtēt un izanalizēt situāciju, jo katrs gadījums ir individuāls.

Svarīgi ir pēc iespējas ātri savākt un apkopot informāciju par bezvēsts pazudušo personu, noskaidrot pazušanas apstākļus, izcelt riska faktorus, pēc kurām var izvēlēties pareizo meklēšanas stratēģiju un taktiku.

Katru gadu tiek veikti preventīvie pasākumi, kurus organizē Valsts policijas Galvenās kartības pārvaldes prevencijas vadības nodaļa.

Ar gados jaunākiem bērniem aicinām iepriekš pārrunāt iespējamās situācijas un rīcību, lai bērns zinātu, kā rīkoties viņam neierastos gadījumos, īpaši, ja kādu iemeslu dēļ bērnam tuvumā nav neviena pieaugušā.

Šādai sarunai varat izmantot Valsts policijas iepriekš sagatavotos informatīvos materiālus par drošības padomiem gados jaunākiem bērniem. Tie atrodami "Supervaroņu" mājaslapā.

Kad tiek pārtraukti meklēšanas darbi?

Meklēšanas darbi tiek pārtraukti, ja meklējamā persona atrasta, ja tiek pieņemts lēmums par meklēšanas pārtraukšanu vai atcelšanu, kā arī, kad pazudušo tiesa pasludina par mirušu.

Ja tāda lēmuma nav — pēc viņa mantas aizgādņa vai prokurora lūguma, kuru var iesniegt, tiklīdz pagājuši desmit gadi no tā gada beigām, kad par pazudušo saņemtas pēdējās ziņas.

Pazudušais par mirušu tiek atzīts arī saskaņā ar Civillikuma 378. pantu – ja ir pazudis kaujas laukā un divu gadu laikā no karadarbības izbeigšanās nav ziņu par viņu, ja atradies uz bojā gājuša kuģa vai lidmašīnas vai nokļuvis citās nāves briesmās un sešu mēnešu laikā par viņu nav ziņu.

Kampaņa "Supervaroņi internetā"

"Supervaroņi internetā" ir sociālā kampaņa, kuras mērķis ir veicināt bērnu medijpratību un drošību internetā, informējot gan bērnus, gan pieaugušos par riskiem un iespējām interneta vidē.

Kampaņas laikā ir izveidoti pieci video, kas 5–8 gadus veciem bērniem māca izprast dažādas situācijas, ar kurām viņi varētu saskarties internetā, un aicina bērnus kļūt par pārliecinātiem un gudriem interneta lietotājiem.

"Supervaroņi internetā" ir 2017. gadā aizsāktās kampaņas "Supervaronim nepazust!" turpinājums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu