ZVA atbild, vai būs nepieciešama trešā vakcīnas pret Covid-19 deva (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: PUNIT PARANJPE/Postimees

Veselības ministrs Daniels Pavļuts pirmdien, 23. augustā, pēc koalīcijas sanāksmes sēdes pauda, ka valdība drīzumā varētu lemt par trešās potes pret Covid-19 saņemšanu cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar Zāļu valsts aģentūru (ZVA), lai noskaidrotu, vai būs nepieciešama revakcinācija ar Covid-19 vakcīnām.

ZVA informēja, ka nozares eksperti šobrīd aktīvi seko līdzi jaunākajai informācijai, un, ja revakcinācija saskaņā ar datiem būs nepieciešama, atbilstoši rīkosies.

Šobrīd Latvijā nav spēkā prasības par trešās devas ievadīšanas jeb revakcinācijas nepieciešamību, bet revakcinācija kādā brīdī varētu kļūt nepieciešama.

Šobrīd ne Eiropas Zāļu aģentūra, ne Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs vēl nav noteicis, vai un kad būs nepieciešama revakcinācija Covid-19 vakcīnām.

Eiropas institūcijas, kā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs, pašlaik pārskata un vērtē jaunākos datus un informāciju saistībā ar revakcinācijas nepieciešamību.

Pavļuts iepriekš izteicās, ka visdrīzākajā laikā varētu lemt par Covid-19 vakcīnu trešo devu injicēšanu. Paredzēts, ka trešā deva būs vajadzīga primāri cilvēkiem, kam ir novājināta imūnsistēma.

Pirms lēmuma valdībā paredzētas diskusijas Imunizācijas valsts padomē, kura piedāvās risinājumu. Pavļuts norādīja, ka vakcīnas noteiktas grupas revakcinācijai ar trešo devu pietiks, ja par to tiks lemts. Pat tad, ja norisināsies revakcinācija, valdībai drīzumā būs jālemj par daļas "AstraZeneca" un "Pfizer" ražoto vakcīnu pārdošanu vai ziedošanu.

Līdzīgi tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka Latvijā ir tik daudz vakcīnu, ka drīz pienāks laiks, lai lemtu par trešās potes pieejamību. Tas būtu labāks risinājums, nekā pārdot citām valstīm vakcīnas, kurām tuvojas derīguma termiņa beigas, izriet no politiķa sacītā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu