Krievija pozitīvi vērtē Makrona ideju par Kabulas drošības zonu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Afganistāna.
Afganistāna. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi

Pirmdien, 30. augustā, Kremlis atzinīgi novērtējis Francijas prezidenta Emanuela Makrona priekšlikumu par ANO kontrolētas drošības zonas izveidi Afganistānas galvaspilsētā Kabulā humāno operāciju aizsardzībai.

"Tas pavisam noteikti ir priekšlikums, par kuru jādiskutē,"

izteicies Kremļa pārstāvis sakariem ar presi Dmitrijs Peskovs.

Ir "ļoti svarīgi" diskutēt par "šādas zonas" visiem aspektiem.

Francija un Lielbritānija pirmdien rosinās ANO strādāt pie šādas drošības zonas izveides, lai "humānais darbs varētu turpināties", Makrons norādīja svētdien.

Maskava saistībā ar situāciju Afganistānā pēc tur notikušās varas maiņas paudusi piesardzīgu optimismu.

Tomēr Peskovs pirmdien norādījis, kad vēl ir pāragri runāt par to, lai Krievija atceltu teroristu organizācijas statusu pārņēmušajai radikālo islāmistu kustībai "Taliban", kas pārņēmusi varu Afganistānā.

"Ir jāskatās pirmie soļi, ko šī jaunā valdība spers," sacīja Peskovs.

Makrons svētdien paziņoja, ka Francija un Lielbritānija pirmdien mudinās ANO strādāt pie "drošības zonas" izveides Kabulā, lai aizsargātu humānās operācijas.

"Tas ir ļoti svarīgi. Šādā ceļā ANO tiks nodrošināta bāze, lai rīkotos ārkārtas situācijās," publikācijā izdevumā "Journal du Dimanche" skaidroja prezidents.

Drošības zona ļaus starptautiskajai sabiedrībai "uzturēt spiedienu pret kustību "Taliban"", kas šobrīd pārņēmusi "de facto" varu teju visā Afganistānā, piebilda Makrons.

Francijas prezidenta priekšlikums izskanējis laikā, kad noslēgumam tuvojas starptautiskā operācija ārvalstu pilsoņu un apdraudēto afgāņu evakuācijai no Kabulas.

Francija noslēdza savu evakuācijas misiju piektdien, bet Lielbritānija - sestdien.

ASV bruņotie spēki turpina darboties bīstamos un haotiskos apstākļos, lai plašo evakuācijas operāciju pabeigtu līdz 31. augustam, kas noteikts kā ASV militārā kontingenta izvešanas galīgais termiņš.

Makrons sestdien pavēstīja, ka ir sāktas sarunas ar talibiem, lai "aizsargātu un repatriētu" briesmām pakļautos afgāņu arī pēc 31. augusta.

Ar Kataras palīdzību, kas uztur labas attiecības ar talibiem, pastāv iespēja evakuācijas operācijas turpināt, runājot ar žurnālistiem Irākā, sacīja Makrons.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu