Profesors pašreizējo Covid-19 situāciju Latvijā dēvē par "draudošu" (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģirts Briģis.
Ģirts Briģis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan pašreizējā epidemioloģiskā situācija sakarā ar pieaugošo Covid-19 izplatību nav negaidīta, proti, tā jau tika prognozēta, tā tāpat ir vērtējama par draudošu, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Vaicāts, vai pienācis laiks ieviest jaunus epidemioloģiskās drošības pasākumus, Briģis sacīja, ka tas patlaban ir politisks jautājums, jo šajā gadījumā būtu jāņem vērā sabiedrībā valdošais noskaņojums.

"Šis jautājums ir starp sabiedrības veselību, epidemioloģisko drošību un politisko izšķiršanos," īsumā rezumēja eksperts.

Atbildot uz jautājumu, kurā virzienā būtu jāraugās jaunu ierobežojumu kontekstā, Briģis norādīja, ka, no epidemioloģijas viedokļa, jebkurš ierobežojums, kas mazina cilvēku savstarpējo satikšanos, mazina arī risku inficēties ar Covid-19.

"Ja cilvēki vispār nesatiktos, tad tas, protams, būtu labākais variants, bet mēs dzīvojam reālā situācijā, un tas nav iespējams," izteicās profesors, aicinot uz drošības pasākumiem drīzāk raudzīties kā uz kompromisu starp epidemioloģisko drošību un reālās dzīves iespējām.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) aģentūrai LETA norādīja, ka aizvien tiek novērots saslimstības pieaugums tieši bērnu vidū, daļu gadījumu atklājot izglītības iestādēs veiktajos skrīningos. Konstatējot šos gadījumus vēl pirms skolu atsākšanās klātienē, tas, kā atzīmēja SPKC, palīdz nepieļaut turpmāku infekcijas slimības izplatību, radot ieguvumu sabiedrības veselības drošības kontekstā.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī Latvijā konstatēti 469 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemts ziņojums par vienu ar šo slimību saistītu nāves gadījumu, liecina SPKC apkopotā informācija. No visiem konstatētajiem Covid-19 gadījumiem 108 saistīti ar izglītības iestādēs veikto skrīningu.

Šis ir lielākais vienā diennaktī atklātais inficēšanās gadījumu skaits kopš 21.maija, kad tika atklāti 477 Covid-19 gadījumi.

Saslimstības ar Covid-19 divu nedēļu kumulatīvais rādītājs diennakts laikā ir pieaudzis no 122,1 līdz 137,4 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.

No pēdējo 24 stundu laikā atklātajiem gadījumiem 387 cilvēki nebija vakcinēti vai nebija pabeiguši vakcinācijas kursu, bet 82 bija vakcinēti.

Pagājušajā diennaktī Latvijā veikti 54 975 Covid-19 izmeklējumi, kas ir līdz šim lielākais diennaktī veikto testu skaits. Tikmēr pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 0,9%.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu