"Mēs ieradīsimies tur un nogalināsim jūs!" Afganistānas kriketa spēlētāja atklāti par baiļu pilno ikdienu dzimtenē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānas kriketa spēlētāja sarunā ar BBC atklāti pastāstīja par nedrošo ikdienu konflikta pārņemtajā dzimtenē.

BBC vēsta, ka "Taliban" pārstāvji ieradušies Afganistānas galvaspilsētā un meklē kriketa spēlētājas. 

"Neviena sieviete, kas spēlē kriketu vai nodarbojas ar kādu citu sporta veidu, šobrīd nevar justies droši," pauda Asela, kuras vārds ir mainīts. "Situācija Kabulā ir ļoti slikta."

"Mums ir izveidota grupa "WhatsApp" lietotnē, kurā katru vakaru runājam par savām problēmām un dalāmies plānos par to, kas mums būtu jādara. Mēs visas jūtamies bezcerīgi."

Kopš "Taliban" augusta vidū pārņēma kontroli pār Kabulu, Asela faktiski nav pametusi savu mājokli. Viņa noslēpusi arī savu kriketa ekipējumu. Īpaši tiek meklēta viena no viņas komandas biedrenēm. 

Daži cilvēki ciematā, kurā viņas spēlē kriketu, sadarbojas ar "Taliban". Spēlētājām draudēts: "Ja jūs vēlreiz mēģināsit spēlēt kriketu, mēs ieradīsimies tur un nogalināsim jūs."

Takava, kuras vārds arī ir mainīts, daudzus gadus bija saistīta ar afgāņu sieviešu kriketu. Pēc tam, kad Kabulā ieradās "Taliban", viņai izdevās pamest valsti. Nedēļu pirms prom došanās viņa bēguļoja. Talibi zvanījuši viņas tēvam, kurš sacījis, ka nav ar meitu sazinājies.

"Es nevēlos domāt par to, kas varēja notikt," viņa sacīja. "Kad talibi ieradās Kabulā, es nedēļu ne ēdu, ne gulēju."

"Es nedomāju tikai par sevi, es uztraucos par savām meitenēm. Viņas riskē ar savu dzīvību, izglītības iegūšanu. Dažas pat neprecējās, lai varētu spēlēt Afganistānas izlasē. Esmu ļoti noraizējusies par viņu dzīvībām."

Daudzām no kriketa spēlētājām un sportistēm tagad par sportošanu būs jāaizmirst. Daļai, iespējams, uz ļoti ilgu laiku. 

Afganistānā pēdējos gados krikets strauji attīstījies un pieauga arī sporta veida popularitāte. Vairāki afgāņu kriketa spēlētāji ir ļoti populāri visā pasaulē. 

Afganistānas sieviešu kriketa izlase tika izveidota 2010. gadā. Bet jau no paša sākuma saskārās ar milzu pretestību. Afganistānas kriketa padome (ACB) neļāva sieviešu komandai piedalīties vairākos starptautiskos turnīros, norādot, ka tā saņēmusi draudus no "Taliban".

2012. gadā komanda devās uz sešu komandu reģionālo turnīru Tadžikistānā un kļuva par sacensību uzvarēju. Divus gadus vēlāk turnīrs tika slēgts. ACB to skaidroja ar "Taliban" draudiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu