Dumpis un Zavadska atspēko vienu no izplatītajiem mītiem par vakcināciju pret Covid-19 (56)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
(No kreisās) Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.
(No kreisās) Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska. Foto: LETA

Eksperti norāda, ka nav tādu veselības problēmu, kas pilnībā liegtu vakcinēties pret Covid-19, taču retos gadījumos vakcinācija var būt jāatliek, ko var lemt tikai universitāšu slimnīcu speciālisti, nevis ģimenes ārsti, vēstī Latvijas Radio.

Vakcinācijas kursu var iziet arī alerģiskas reakcijas gadījumā, izvēloties tādas tehnoloģijas vakcīnu, kuras sastāvā nav alerģiju izraisošās vielas.

Viens no izplatītajiem mītiem par vakcīnām pret Covid-19 ir tas, ka daļa cilvēku vakcinēties nedrīkst vispār veselības problēmu dēļ. Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska intervijā Latvijas Radio skaidroja, ka nedzīvām vakcīnām, kāda ir pote pret Covid-19, vienīgā kontrindikācija ir anafilakse – alerģiska reakcija, kas sastopama ļoti reti, līdz šim Latvijā nav bijis neviens šāds gadījums. Turklāt arī šāda reakcija no vakcinēšanās neattur.

"Covid-19 saistībā mums ir iespēja, kas ir dažādu tehnoloģiju pieejamās vakcīnas. Ja cilvēkam ir bijusi anafilakses viela, viņš var izvēlēties citas tehnoloģijas vakcīnas, kur šīs vielas nav.

Kā arī, ja viņam ir bijusi anafilakse pēc pirmās devas saņemšanas, viņš var pabeigt kursu ar citas tehnoloģijas vakcīnu. Un būs gan iegūta aizsardzība, gan vakcinācijas sertifikāts. Savukārt – klīnisku, medicīnisku vai zinātnisku veselības problēmu, kad nevarētu saņemt nedzīvās vakcīnas, īsti nav," Latvijas Radio skaidro Zavadska.

Eksperte norāda, ka ir gadījumi, kad potēšanās jāatliek, piemēram, pēc orgānu transplantācijas vai gadījumā, ja cilvēks ir slims potes saņemšanas dienā. Šāds pamatojums var nākt no universitāšu slimnīcu speciālistiem, nevis, piemēram, no ģimenes ārsta.

Arī anafilakses gadījumos situācija jāizskata universitāšu slimnīcu konsīlijā, kur arī pieņems lēmumu par to, kā vakcinācijas procesu pabeigt.

"Ņemot vērā, ka saslimstība Latvijā aug, ir jāsaprot, ka savlaicīga vakcinācija, īpaši tiem, kas ir slimi ar kaut ko citu, var tikai palīdzēt. Īpaši tādiem pacientiem, kuri var nonākt slimnīcās vai darbs ir saistīts ar cilvēkiem. Tur gaidīt neko nevajadzētu.

Un jāsaprot, ka arī alerģiskās reakcijas – tāpēc ir 15 minūtes jāpagaida pēc vakcīnām – arī, ja tās sākās, tad mēs viņas varam veiksmīgi ārstēt. Tas nav nekas nāvējošs," skaidro Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Eksperts arī atgādina, ka šobrīd reanimācijās guļ tikai nevakcinēti pacienti un ka Covid-19 var ne tikai nogalināt, bet izraisīt arī ļoti nopietnas veselības problēmas, piemēram, plaušu karsoni, infarktu, insultu, trombozes, nieru bojājumus, kam sekas var būt ilgstošas.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu