Trešdien Mandātu komisijā lems par ētikas kodeksa pārkāpuma lietu ierosināšanu pret Riekstiņu un Gobzemu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Aldis Gobzems.
Saeimas deputāts Aldis Gobzems. Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 8. septembrī, plkst. 12 Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lems par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietu ierosināšanu pret deputātiem Sandi Riekstiņu (JKP) un Aldi Gobzemu (LuK).

Deputātu grupa ir vērsusies pie komisijas norādot, ka Gobzems 2. septembrī uz kārtējo Saeimas sēdi bija ieradies, ignorējot Prezidija un Frakciju padomes noteikto Saeimas un Saeimas komisiju sēžu apmeklēšanas kārtību, proti, deputāts atteicās uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas, vai testēšanas sertifikātu.

Gobzems ieradās uz Saeimas sēdi, neuzrādot sadarbspējīgu sertifikātu, tādējādi izjaucot Saeimas klātienes sēdi, kas tālāk tika turpināta attālināti.

"Šis fakts būtiski ietekmēja Saeimas sēdes norisi, citu Saeimas deputātu iespējas veikt darba pienākumus un sēdes darba kārtībā iekļauto likumprojektu un citu jautājumu izskatīšanas kvalitāti, radot nozīmīgas sekas,"

pausts iesniegumā.

Saeimas deputāta pienākumos ietilpst Saeimas Kārtības ruļļa ievērošana, kura 5.pants uzliek par pienākumu deputātam cienīt un ievērot Satversmi, Saeimas Kārtības rulli un citus normatīvos aktus. Saeimas Prezidija kompetencē, saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 23. panta pirmo daļu, ir Saeimas ēku apmeklēšanas kārtības un kārtības, attiecībā uz uzturēšanos tajā, noteikšana, kas nozīmē, ka Saeimas Prezidija lēmumi deputātiem ir saistoši.

Savukārt Saeimas Kārtības ruļļa 19. pants nosaka deputātam atturēties no pašmērķīgas izrādīšanās Saeimas tribīnē.

Ņemot vērā iepriekšminēto, deputātu grupa ir lūgusi izvērtēt Gobzema rīcību, sniegt tās vērtējumu un iespējamā pārkāpuma konstatācijas gadījumā saukt deputātu pie atbildības Saeimas deputāta ētikas kodeksā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus komisija šodien izskatīs opozicionāru Ievas Krapānes (PCL) un Māra Možvillo (PCL) iesniegumu par iespējamu ētikas kodeksa pārkāpumu Riekstiņa izteikumos. Parlamentārietis 3. augustā sociālajā vietnē "Facebook" publicēja ierakstu, kurā viņš minēja, ka prēmijām "parastajiem sportistiem" jābūt augstākām nekā paralimpiešiem.

"Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem - būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu.

Tās ir divas dažādas lietas - gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk," publiski rakstījis Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs.

Možvillo un Krapānes ieskatā, ar šo ierakstu sociālajā vietnē "Facebook" Riekstiņš ir aizvainojis Paralimpiskās kustības dalībniekus, ko apliecina Latvijas Paralimpiskās komitejas Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai adresētā vēstule.

Izvērtējot Riekstiņa rīcību, opozīcijas deputāti lūdz ņemt vērā arī šajā vēstulē norādītos faktus un argumentus. Tāpat uzsvērts, ka nožēlu par Riekstiņa rīcību ir paudis arī nodibinājuma Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājs.

Ņemot vērā šajā iesniegumā minēto, Krapāne un Možvillo ir lūguši komisiju izvērtēt, vai Sporta apakškomisijas vadītāja rīcība atbilst Saeimas deputātu ētikas kodeksa 1., 6., 7., 8. un 16. punktam un vai ir ierosināma Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpuma lieta.

Tāpat komisijā šodien izskatīs Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par 2021.gada nodokļu reformas atcelšanu".

Jau vēstīts, ka IZM parlamentārais sekretārs intervijā "Latvijas Avīzei" bija paudis viedokli, ka "parastajiem sportistiem" par panākumiem olimpiskajās spēlēs būtu jāsaņem lielākas prēmijas nekā paralimpiešiem, ņemot vērā atšķirīgo konkurenci.

"Attiecībā uz prēmijām paralimpiešiem - būšu ļoti nepopulārs, bet es to nesalīdzinu ar parasto sportu. Tās ir divas dažādas lietas - gan attiecībā uz konkurenci, gan visu pārējo. Nesaku, ka paralimpiešiem jābūt mazāk, bet parastajiem sportistiem jābūt vairāk, ņemot vērā konkurences faktoru. Vienmēr ir tabu tēmas, par kurām nerunāt - labāk dodam un aizmirstam, citādi būs jātaisnojas. Manuprāt, abas šīs lietas nevar likt vienos svaru kausos. Diez vai tas ir godīgi pret parastiem sportistiem," bija paudis Riekstiņš.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas paralimpiešu saime vērsās pie Saeimas Ētikas komisijā, rosinot Riekstiņa atstādināšanu no apakškomisijas vadītāja amata, tomēr šī jautājuma skatīšanu neierosināja neviens no parlamenta deputātiem, tāpēc paralimpiešu lūgumu skatīt nebija iespējams.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) savā "Facebook" kontā publicēja atvainošanos par Riekstiņa izteikumiem. Riekstiņš bija piedāvājis pamest IZM parlamentārā sekretāra amatu, bet Muižniece šo rosinājumu neesot akceptējusi, izriet no politiķa paustā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu