"Muceniekos" migrantu nemieri beigušies bez starpgadījumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki".
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki". Foto: Paula Čurkste/LETA

Otrdienas pēcpusdienā patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" protestēšana pret karantīnu notikusi bez būtiskiem incidentiem.

Valsts policijā aģentūrai LETA apliecināja, ka Muceniekos situācija tika kontrolēta, un neviena persona nav aizturēta.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Madara Puķe apliecināja, ka sarunu ceļā ar centra iemītniekiem atgādināts par nepieciešamību veikt Covid-19 testu. Pirms tam centra iemītnieki bija informēti par testēšanas faktu un jau otrdien sākta testēšana.

Centra iemītniekiem izskaidrots, ka pēc testu rezultātu saņemšanas būs zināms, kuriem patvēruma meklētājiem jāatrodas pašizolācijā un kuri atbilstoši noteikumiem varēs atstāt centra teritoriju.

Arī viņa apliecināja, ka situācija tika kontrolēta, centra inventāra bojāšana nav konstatēta un arī bada streiki nav pieteikti.

Patlaban centrā uzturas 260 cilvēki, tostarp, bērni.

Aģentūra LETA pārliecinājās, ka centra iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka uzturoties centrā, patvēruma meklētājam aizliegts realizēt un lietot alkoholu, tīši kaitēt savai vai citu izmitināšanas centrā esošu personu veselībai.

Patvēruma meklētāja pienākums ir ievērot normatīvo aktu prasības, kā arī izpildīt izmitināšanas centra un apsardzes darbinieku likumīgās prasības. Tāpat pienākums ir iecietīgi un nediskriminējoši izturēties saskarsmē ar izmitināšanas centra darbiniekiem un iemītniekiem, respektēt citu viedokli, kā arī izprast un apgūt uzvedības normas un ētikas principus.

Patvēruma meklētājs atlīdzina zaudējumus, kuri patvēruma meklētāja vainas dēļ nodarīti izmitināšanas centram, tā darbiniekiem vai iemītniekiem.

Ja patvēruma meklētājs, kas sasniedzis 18 gadu vecumu, ir pārkāpis šo noteikumu prasības, izmitināšanas centra vadītājam ir tiesības pārvietot patvēruma meklētāju uz telpām ar samazinātu ērtību līmeni un aizliegt izmantot izmitināšanas centra inventāru koplietošanas telpās.

Ja patvēruma meklētājs vēlas atstāt izmitināšanas centru uz laiku, kas ilgāks par 24 stundām, viņš par to informē izmitināšanas centra darbinieku.

Jau ziņots, ka Covid-19 situācijas kontrolēšanai centrā no otrdienas izsludināts karantīnas režīms. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 rādītājus valstī un to, ka tikai aptuveni 50% patvēruma meklētāju ir izvēlējušies vakcinēties pret Covid-19.

Lēmums par karantīnas režīmu pieņemts, lai pasargātu patvēruma meklētāju un arī sabiedrības locekļu veselību un laicīgi izvairītos no vēl viena Covid-19 uzliesmojuma.

Centra iemītnieki otrdien pauduši neapmierinātību par ieviesto karantīnas režīmu,

"TV3" publicētajā video bija redzams, ka pie centra teritorijas žoga pulcējušies vairāki desmiti patvēruma meklētāju, no kuriem daļa ir bērni. Patvēruma meklētāji pāri centra žogam pārmetuši vairākas pārtikas kastes, bet vairāki bērni uzrāpušies uz žoga. Centra iemītnieki sakot, ka ir gatavi pieteikt arī bada streiku.

Tāpat ziņots, ka augusta beigās centrā bija izmitināti 44 ar Covid-19 inficēti patvēruma meklētāji. Tāpat augustā bija nomiris viens no Latvijā nonākušajiem patvēruma meklētājiem, kas bija saslimis ar Covid-19.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu