Atslepenots FIB dokuments par Saūda Arābijas saistību ar 11. septembra teroraktu pastrādātājiem (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija sestdien atslepenojusi Federālā Izmeklēšanas biroja (FIB) dokumentu, kas pastiprina aizdomas par oficiālās Saūda Arābijas saistību ar 2001. gada 11. septembra teroraktu pastrādātājiem.

Līdz šim slepenajā 2016.gada 4.apīļa dokumentā parādīti sakari starp Omaru Bajumi, kurš tolaik bija students, bet par kuru pastāvēja aizdomas, ka viņš ir Saūda Arābijas izlūkdienesta operatīvais darbinieks, un diviem teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" locekļiem, kas piedalījās plānā nolaupīt un ietriekt lidmašīnas Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos un Pentagona ēkā.

Dokumentā detalizēti Bajumi kontakti un tikšanās ar diviem lidmašīnu nolaupītājiem Navafu al Hazmi un Halidu al Midaru pēc viņu ierašanās Kalifornijas dienvidos 2000.gadā pirms uzbrukumiem.

Dokuments arī parāda sakarus star abiem nolaupītājiem un Losandželosas mošejas konservatīvo imamu Fahadu ar Tumairiju un Saūda Arābijas konsulāta amatpersonu.

FIB dokuments ir balstīts uz intervijām ar slepenu avotu 2009. un 2015.gadā un tajās avots saka, ka Bajumi bijis "ļoti augsts statuss" konsulātā.

"Bajumi palīdzība Hazmi un Midaram ietvēra tulkošanu, ceļošanu, dzīvesvietu un finanses," teikts dokumentā.

Atslepenotais dokuments ir stipri rediģēts un tas nesniedz skaidru saikni starp teroraktu pastrādātājiem un Saūda Arābijas valdību.

Baidens septembra sākumā deva rīkojumu sešu mēnešu laikā atslepenot valdības dokumentus, kas saistīti ar toreizējiem notikumiem.

Sestdien atslepenotais dokuments ir pirmais no tiem.

Tāds lēmums uzskatāms par būtisku pavērsienu pēc gadiem ilgiem teroraktu upuru ģimeņu centieniem iegūt skaidrību par tuvas ASV sabiedrotās - Saūda Arābijas - valdības vai izlūkdienestu iespējamo saistību ar notikušo.

Kā atzinusi ASV Kongresa izveidotā oficiālā 11.septembra teroraktu izmeklēšanas komisija, "nav pierādījumu, ka Saūda Arābijas valdība kā institūcija vai augstas Saūda Arābijas amatpersonas individuāli atbalstījušas" starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda".

Šādā formulējumā daudzi saskatījuši norādi, ka zemāka ranga ierēdņi vai neoficiālas personas Saūda Arābijā varēja būt saistītas ar teroraktu tiešajiem vaininiekiem, kuru nolaupītās lidmašīnas ietriecās Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centra debesskrāpjos un Pentagona ēkā.

Pagājušajā mēnesī teroraktos izdzīvojušie, upuru piederīgie un glābšanas darbu dalībnieki lika saprast, ka Baidenam nevajadzētu piedalīties 11.septembra traģēdijas divdesmitgades atceres pasākumos, ja dokumenti netiks publiskoti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu