VIDEO Apokalipses priekšvēstneši? Neizskaidrojami uzplaiksnījumi debesīs zemestrīces laikā izbiedē cilvēku masas Meksikā (8)

Ilustratīvs attēls. Foto: SIPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

7. septembrī Meksikas Klusā okeāna piekrasti satricināja 7,1 magnitūdas stipra zemestrīce. Medijs "Vice" vēstī, ka dabas katastrofas laikā no dienvidu piekrastes pilsētas Akapulko līdz pat galvaspilsētai Mehiko debesīs iedzīvotāji novērojuši žilbinošus gaismas uzplaiksnījumus.

Mirklī, kad zemestrīce pārņēma piekrasti, debesīs zibsnījuši zilas un sarkanas gaismas kūļi. Redzētais ātri vien iekaroja sociālos tīklus, velkot paralēles ar apokalipses tuvošanos, biedējot neskaitāmus cilvēkus Meksikā, kas tobrīd bija izgājuši uz ielām, lai meklētu patvērumu.

Žilbinošās gaismas, kas šāvās debesīs, it kā tās būtu raķetes, tika novērotas no dienvidu piekrastes pilsētas Akapulko, netālu no zemestrīces epicentra, līdz pat galvaspilsētai Mehiko, aptuveni 320 kilometru attālumā.

Par precīzu gaismas rašanās avotu zinātnieki vēl turpina diskutēt.

Iespējams, tā bija triboluminescence, kas ir gaismas emisija pēc deformācijas vai lūzuma mehāniskā vai termiskā veidā. Šī neparastā parādība zemestrīču laikā tikusi datēta jau pirms simtiem gadu, dažos gadījumos tā sauktās zemestrīces gaismas var ilgt stundām, citos - vien pāris minūtes.

Gadsimtiem ilgi "zemestrīces gaismas" tika uzskatītas par pasakām vai ilūzijām, bet pēdējās desmitgadēs, kad videokamera teju katram ir viedtālrunī, ir vairāk pierādījumu, kas apliecina to esamību.

Zinātnieki ir izvirzījuši dažādas hipotēzes par šīs parādības cēloni, "ieskaitot Zemes magnētiskā lauka traucējumus tektoniskā sprieguma dēļ un tā saukto pjezoelektrisko efektu, kurā kvarcu saturoši ieži, saspiežoties noteiktā veidā, rada spriegumu".

Tomēr 2014. gadā publicētajā pētījumā tiek norādīts, ka gaismas rodas tad, kad seismiska aktivitāte izraisa dažādu veidu iežu atbrīvošanos no enerģijas, kas var izpausties īsās, zilās liesmās, kas izceļas no zemes.

Tās ir enerģijas sfērās, kas atgādina lodveida zibeni vai spilgtus gaismas zibšņus, kādi šķietami tika novēroti Meksikā.

Tā kā ieži, kas rada tā sauktās zemestrīces gaismas, pastāv tikai noteiktā vidē, tie ir reti. Pēdējo reizi līdzīgs fenomens tika novērots postošās 8,1 balles stiprās zemestrīces laikā, kas skāra Meksiku pirms četriem gadiem.

Tomēr daudzi joprojām ir skeptiski. Daudzi uzskata, ka zibšņi tumšajās nakts debesīs 7. septembrī bija radušies transformatoru eksplozijas rezultātā vai tas bijis vienkārši zibens.

Iespējams, ka novērotā parādība bija viss iepriekšminētais, radot apokaliptiskus skatus. Lai izdarītu galīgo secinājumu, būs nepieciešami turpmāki pētījumi.

Tikmēr daudziem Meksikā radies jautājums, vai līdz septembra beigām varētu notikt vēl viena zemestrīce? 

Parasti tieši septembrī Meksikā notiek neparasti daudz seismisku aktivitāšu, tostarp daudzas no slavenākajām zemestrīcēm valsts vēsturē. Šī savādā sagadīšanās ir izraisījusi daudz spekulāciju, taču nav zinātniska pamatojuma tam, kāpēc zemestrīces varētu notikt visbiežāk konkrētā gada laikā vai pat noteiktā mēnesī.

Portāls "Apollo.lv" jau vēstīja, ka 7. septembra zemestrīces epicentrs atradās 11 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Akapulko.

Zemestrīce bija jūtama arī Mehiko, taču nedz galvaspilsētā, nedz Akapulko par nopietniem postījumiem vai bojāgājušajiem netiek ziņots.

Akapulko mērs Adela Romana sacīja, ka zemestrīce izraisījusi paniku cilvēkos, daudzās vietās notikušas gāzes noplūdes, bijuši arī zemes noslīdējumi un sabrukušas sienas, bet nopietnu postījumu nav.

Mehiko vietām zemestrīce bija jūtama gandrīz veselu minūti, bet citviet galvaspilsētā īsāku laiku. Mehiko varasiestādes ziņoja, ka pagaidām par plašiem postījumiem ziņu nav, bet vairākos rajonos traucēta elektroapgāde.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu