Vācijā govīm iemāca nokārtoties tualetē (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Kraipet Sritong/Shutterstock.com

Vācijas zinātniekiem ir izdevies apmācīt govis nokārtot dabiskās vajadzības tam speciāli paredzētās vietās, šāda ideja palīdzēs samazināt apkārtējās vides piesārņojumu, vēsta ārzemju medijs "Bloomberg".

Govis var urinēt līdz pat 30 litriem dienā. Govju urīna sastāvā ir amonjaks, kas saskarsmē ar augsni veido siltumnīcas efektu pastiprinošo gāzi dislāpekļa oksīdu. Kā vēsta BBC, tad pasaulē līdz pat 10% cilvēka izraisīto siltumnīcas efekta gāzu emisiju rodas tieši no liellopu audzēšanas.

Vācijas zinātnieki par savu mērķi nosprauda iemācīt govīm lietot tualeti, ko viņi nosaukuši par "MooLoo". Tādējādi urīns tiek savākts un nenonāk augsnē. Šajā eksperimentā tika pētīta tikai urinācija, nevis mēslu radīšana.

Eksperimentā piedalījās 16 govis. Par to, ka govis urinēja tā dēvētajā "MooLoo" tualetē, viņas tika atalgotas ar barību, savukārt par urinēšanu ārpus tualetes pienācās sods - govis uz dažām sekundēm tika apšļakstītas ar ūdeni.

Laika gaitā tika palielināta distance no govs atrašanās vietas līdz tualetei.

Zinātnieki lēš, ka jau pēc 10 apmācības sesijām vairums govju bija apguvušas tualetes izmantošanu. Pētījuma autors Lindsijs Metjūzs informē, ka trīs ceturtdaļas govju trīs ceturtdaļas no laika nokārtojušās tualetē.

Zinātnieki norāda, ka govju teļi to apguvuši tikpat veiksmīgi vai pat veiksmīgāk nekā mazi cilvēka bērni.

Zinātnieki uzskata, ka ja ar "MooLoo" palīdzību izdotos savākt 80% liellopu urīna, tas par 56% samazinātu govju radītās amonjaka emisijas. Turklāt uzlabotos arī govju higiēna un turēšanas apstākļi.

Zinātnieki gan atzīst, ka pastāv arī citas problēmas. Globālo sasilšanu veicina arī govju atraugas un kuņģa gāzu izdalīšana, kas atmosfēru piesārņo ar metāna gāzi. Taču govis diemžēl nav iespējams iemācīt neatraugāties un nepalaist gāzes.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu