FOTO ⟩ Kanāriju arhipelāga vulkāna izvirduma lava iznīcinājusi 320 ēkas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Spānijas Kanāriju arhipelāga Palmas salā vulkāna izvirduma lava iznīcinājusi 320 ēkas un nodarījusi postījumus zemei 154 hektāru lielā platībā, trešdien pavēstīja Eiropas vulkānu observatorija.

Īpašumu postījumu apjoms ir divas reizes lielāks nekā pirms 24 stundām, pavēstīja programma "Copernicus", kas izmanto radarus attēlus, lai sekotu lavas kustībai.

Eksperti prognozē, ka nākamo stundu laikā postījumu apjoms pieaugs, lavai virzoties uz salas rietumu krasta pusi.

"Dažu pēdējo stundu laikā tā kļuvusi stipri lēnāka, šobrīd tā virzās ar ātrumu 300 metri stundā, varbūt mazāk, jo tā ir sasniegusi ļoti līdzenu apvidu, bet tās augstums pieaug," sacīja vulkanoloģijas institūta "Involcan" eksperts Davids Kalvo. "Ir apvidi, kur tā ir jau 15 metrus bieza."

Foto: Kanāriju arhipelāga vulkāna izvirduma lava iznīcinājusi 320 ēkas

Ja lava turpinās virzīties ar pašreizējo ātrumu, tā okeānu sasniegs trešdien vai ceturtdien, viņš sacīja, brīdinot, ka efekts varētu būt eksplozīvs.

"Būs sīva cīņa ūdens un lavas starpā. Atšķirīgo temperatūru dēļ izraisīsies spēcīgi sprādzieni un lavas fragmentācija, kas lidos līdzīgi raķetēm."

Salā ar aptuveni 85 000 iedzīvotāju šis ir pirmais vulkāna izvirdums 50 gadu laikā. Izvirduma dēļ 6000 cilvēku bija spiesti pamest mājas, bet līdz šim neviens nav ievainots.

Kumbre Vjehas vulkāna izvirdums var turpināties "no 24 līdz 84 dienām", norādīja "Involcan".

"Darbs pie šīs krīzes nebeigsies ar to, ka lava sasniedz okeānu," vēl otrdien sacīja Spānijas premjerministrs Pedro Sančess. "Tas beigsies tad, kad mēs būsim spējuši atjaunot visu, ko šis vulkāns ir izpostījis un izpostīs."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu