Mežs ienāk pilsētā. Valabijs Liepājā un citi zvēri, kas Latvijā manīti neraksturīgās dzīvotnēs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Apollo.lv kolāža

Pēdējo gadu laikā iedzīvotāji vairākās Latvijas pilsētās piedzīvojuši dažādas situācijas, sastopoties ar meža zvēriem un citiem dzīvniekiem. Portāls "Apollo.lv" apkopoja pēdējā laika notikumus, kad dzīvnieki "iekarojuši" pilsētas. 

Ziņu portāls TVNET 2021. gada maijā pētīja jautājumu par to, kāpēc dzīvnieki ienāk pilsētā. Savvaļas dzīvnieki ir pamanījuši, ka daudz mierīgāk rosīties pa pilsētu ir naktīs, tad mazāk cilvēku un mašīnu, bet laternu gaismā labi var pamanīt ienaidnieku. Daudzi vārnveidīgie putni lido uz parkiem – krauķi, kovārņi, vārnas lielos baros nakšņo Rīgas centrā, kur ir gaišs un var laikus pamanīt kādu no lielajām pūcēm. Jauko dzīvi iztraucē tikai salūti. Bet cilvēkiem labāk naktīs parkos zem kokiem neklepot, var attapties gluži balts.

Pilsētās labi jūtas sikspārņi, jo laternu staru kūļos lidinās kukaiņi un zvēriņam garantētas veiksmīgas medības. Tumsas aizsegā pa miskastēm rosās caunas un lapsas, čāpo eži, neuzmanīgākos putnus, peles un žurkas aplasa pūces un lapsas.

Dzīvniekus, kas piemērojušies dzīvei kopā ar cilvēkiem, zoologi dēvē par sinantropajiem kustoņiem. Piemēram, mājas peļu izcelšanās vieta ir Irānas teritorija, pelēkās žurkas cēlušās no Dienvidķīnas, bet melnās – no Indijas. Atlika vien astaiņiem iekāpt kuģī un izplatīties pa visu pasauli tā, ka tagad nevienam pat neienāk prātā, ka ir bijuši laiki bez žurkām.

Zoologs Vilnis Skuja skaidroja, ka cilvēku tuvumā parasti ierīkojas visēdāji jeb sugas, kas nav specializējušās tikai viena veida uzturā.

Ir dzīvnieku sugas, kas apmetas pilsētā uz dzīvi, un šis saraksts visu laiku pamazām papildinās: peles un žurkas, lapsas, mežapīles, gulbji, baloži, vārnveidīgie un kaijveidīgie putni, vistu vanagi, mežacūkas, bebri, stirnas, eži, vāveres un citi.

Piemēram, Ventspils nomalē nereti parādās vilki. Pilsēta pievelk vairāku iemeslu dēļ. Ir daudz iespēju atrast patvērumu un ēdienu, te ir drošāk, jo mazāk plēsēju un mednieku. Bet visbiežāk tas viss ir kompleksi un daudzie ieguvumi liek ignorēt bailes no cilvēkiem, mašīnām un trokšņiem.

Vēl ir tādi zvēri, kas iemaldās apdzīvotā vietā - visbiežāk tie ir jauni aļņi. Amerikā pilsētās, kur plaši mežaparki, savairojušies vietējo sugu brieži, kas izraisa autoavārijas, kurās bojā iet vairāk cilvēku nekā no plēsēju uzbrukumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu