"Eksperiments ir pilnībā izgāzies." Kāpēc šovasar Marijas un Čaka ielā neizdevās ierīkot zaļo zonu? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
A. Čaka ielas velojosla
A. Čaka ielas velojosla Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šovasar solītie velostatīvi, soliņi un zaļās zonas Marijas un Aleksandra Čaka ielā tā arī nav ierīkoti. Rīgas domē skaidro, ka plānotais nav piepildījies, jo izsludinātajam iepirkumam nebija interesentu, vēsta Latvijas Radio. 

Vairāk nekā divu kilometru garajā Marijas un Aleksandra Čaka ielā Rīgas dome šovasar plānoja uzstādīt soliņus un velostatīvus. Turklāt paredzēja ierīkot zaļās zonas, kuros apstādījumi ir vides apstākļiem atbilstoši koki, krūmi, ziemcieši un graudzāļu augi. Bija solīts, ka minētajās ielās plānotos darbus veiks no Merķeļa līdz Pērnavas ielai.

Taču Latvijas Radio ir novērojis, rīdziniekiem un pilsētas visiem solītais tā arī nav izdarīts. Rīgas Centra apkaimes biedrības pārstāvis Ilmārs Millers par vietvaras nerealizēto darbu ir priecīgs, norādot, ka konkrētajā plānā bija paredzēti vairāki, viņaprāt, nevajadzīgi elementi.

"Piemēram, koki kastēs un kaut kāda veca parauga velostatīvi. Mūsuprāt, tā būtu nodokļu maksātāju naudas tērēšana. Tā vietā, lai labāk izveidotu mūsdienīgu projektu, kas paredzētu apzaļumojumu jau gruntī, kā pastāvīgu Čaka ielas sastāvdaļu.

Un attiecīgi arī mūsdienīgākus mini labiekārtojuma risinājumus. Iepirkums, kas tika sludināts, patiesībā ir tas, kas, mūsuprāt, nav nepieciešams Čaka ielai.

Tas paredzēja to labiekārtojumu tik minimālu un, mūsuprāt, nepareizu, ka labāk, lai tā nav," sacīja Millers.

"Eksperiments ir pilnībā izgāzies. Bet vai pie tā ir jāapstājas – nē. Ja pārmaiņu koalīcija ir solījusi šo ielu sakārtot, tad mēs lūdzam to sakārot līdz galam," izteicās Rīgas domes opozīcijas frakcijas "Saskaņa" deputāts Andris Morozovs.

Viņš aicina koalīciju izanalizēt pieļautās kļūdas un ņemt vērā iegūto pieredzi nākamajos projektos. Taču Morozovs ir pesimistisks un neparedz, ka pozīcijai turpmākie darbi būs sekmīgi.

"Ir tāda paruna – jo dziļāk mežā, jo lielāks bardaks. Varētu tā teikt sakarā ar Rīgas koalīcijas pārmaiņu darbiem," sacīja Morozovs.

Lai labiekārtotu Marijas un Aleksandra Čaka ielu, Satiksmes departaments šovasar 150 tūkstošu vērto iepirkumu bija izsludinājis trīs reizes, taču nesekmīgi. Departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods skaidroja, ka pēdējā iepirkumā viens kandidāts tomēr bija pieteicies, taču viņa piedāvātā cena vairākkārt pārsniedza Rīgas domes atvēlēto summu. Viņš norādīja – teikt, ka sabiedrība ir maldināta, nav korekti, jo departaments ir darījis visu iespējamo, lai labiekārtošanas darbi notiku.

"Departaments nevar prognozēt darbības, kas nav atkarīgas no departamenta paša. Departaments nekā nevar uzlikt par pienākumu kādam no uzņēmējiem nākt un pieteikties," sacīja Vaivods.

Lai iela kļūtu patīkamāka, kokus būtu jāstāda visas ielas garumā, nevis kā paredzēja vietvara – Aleksandra Čaka ielas tālajā galā, 300 metru garumā. Satiksmes departamenta pārstāvis Vaivods to apstiprina norādot, ka pārējā daļā kokus nestādīs, jo komunikāciju sistēmu turētāji ir atteikušies projektu saskaņot, norādot, ka augu saknes var sabojāt komunikācijas, piemēram, kanalizāciju sistēmu.

Rīgas dome savu ieceri gan nav atmetusi un jau oktobrī plāno izsludināt jaunu iepirkumu, kas paredzēs labiekārtošanas darbus ne tikai Marijas un Aleksandra Čaka ielā, bet arī Brīvības, Krišjāņa Valdemāra, Dzirnavu, Merķeļa, Ganu un citās ielās. 650 tūkstošus eiro vērtos darbus plāno pabeigt nākamajā gadā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu