Sirmgalvji pie stūres: vai autovadītājam ir jāzina "savs laiks"? (23)

Ilustratīvs attēls. Foto: Photobac/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Aizvadītajā mēnesī kāds "Apollo.lv" lasītājs iesūtīja 22. septembrī uzņemtu video, kurā redzams, kā gaišā dienas laikā Lāčplēša un Gogoļa ielas krustojumā vieglā automašīna pārbrauc pāri cilvēkam uz gājēju pārejas. Vēlāk tika noskaidrots, ka 84 gadus vecajam autovadītājam jau vairākus gadus ir piemērots transportlīdzekļa vadīšanas aizliegums, jo nebija veikta ikgadējā veselības pārbaude. Tas nebija pirmais šāda veida gadījums, kad cienījama vecuma autovadītājs izraisījis avāriju uz ceļa. Sociālajos tīklos atkal aktuāla kļuva diskusija par "vecuma limitu" autovadītājiem. Portāls "Apollo.lv" centās noskaidrot, kā šobrīd notiek vecāka gadagājuma šoferu tiesību kontrole.

Pēdējā laika skaļākais negadījums

22. septembrī ap pulksten 15.20 Rīgā, Lāčplēša un Gogoļa ielu krustojumā automašīnas "Toyota" vadītājs uzbrauca gājējam, kurš ar gūtajām traumām tika nogādāts medicīnas iestādē.

Valsts policijai, ierodoties notikuma vietā, informācija tika apstiprināta.

VIDEO: Autovadītājs Rīgas centrā pārbrauc pāri gājējam

Sākotnējā informācija liecināja, ka cilvēks šķērsoja gājēju pāreju pie zaļās gaismas, taču tika paziņots, ka tiks veikta pastiprināta izmeklēšana.

Valsts policija konstatēja, ka 1937. gadā dzimušajam "Toyota" vadītājam ir piemērots transportlīdzekļa vadīšanas aizliegums sakarā ar to, ka nav veikta ikgadējā veselības pārbaude. Pēc notikušā ierosināta krimināllieta.

Kā notiek autovadītāju - senioru kontrole?

Ceļu Satiksmes Drošības Direkcija norāda - nekur Eiropā, t.sk. Latvijā nav noteikts vecums, no kura vairs nav atļauts vadīt transportlīdzekļus un šajā gadījumā noteicošais ir veselības stāvoklis. Pārbaužu biežums vadītājiem, kas vecāki par 60 gadiem ir ik pēc trīs gadiem (līdz tam – ik pēc 10 gadiem).

"Tomēr, ir skaidrs, ka veselības stāvoklis var pēkšņi mainīties vai krasi pasliktināties un tādēļ CSDD savā komunikācijā vienmēr ir uzsvēris, ka būtiski ir cilvēkam pašam apzināties savas spējas braukt un ne mazāka ir ģimenes locekļu loma, atturot no braukšanas tādus cilvēkus, kas to vairs nevar,"

portālam "Apollo.lv" pauž CSDD.

"Ja vadītājs nav spējis iziet apskati, tad viņam nav piešķirta vadīšanas apliecība. Tas ir pārkāpums, ko attiecīgais vadītājs ir pieļāvis. Tieši šādi tiek kontrolēts, lai apliecību saņem tie vadītāji, kas ir spējīgi vadīt auto. Tā ir kontroles svira, ar ko mēs varam kontrolēt, lai adekvāti cilvēki varētu adekvāti vadīt transportlīdzekļus.

Ir vecāki cilvēki, kuri spēj vadīt auto. Uz vecumu īsti nevar norakstīt, ka piemēram, sasniedzot 80 gadu slieksni, cilvēks vairs nedrīkst vadīt auto. Ir ārstu komisijas, kas izvērtē no attiecīgā cilvēka viņa spēju vai nespēju vadīt auto.

CSDD arī sniedza īsu komentāru par pēdējā laikā skaļāko ceļu satiksmes negadījumu Rīgas centrā, kur iesaistīts vecāka gadagājuma šoferis.

"Video ir visai satraucošs. Te ir pierādījums, ka darbojas moments, ja attiecīgais vadītājs nespēja iziet ārstu pārbaudi, tad ari nesaņem šofera tiesības. Konkrētajā situācijā ir "dubultpārkāpums" - bez tiesībām un pārbrauc pāri cilvēkam. Valsts policijai te ir krietni, ko pastrādāt..." komentē CSDD pārstāvji.

Vai autovadītājam ir jāzina "savs laiks"? 

Eiropā veiktie pētījumi un demogrāfiskās attīstības prognozes liecina, ka salīdzinot ar 2010. gadu, kad iedzīvotāji vecumā virs 65 gadiem veidoja 26% no kopējā iedzīvotāju skaita, 2060. gadā seniori veidos jau 52% no eiropiešu kopskaita. Savukārt FIA pētījumi liecina, ka līdzīgi pieaugs autovadītāju-senioru daļa kopējo braucēju spektrā.

Autosportists un "Drošas braukšanas skolas" (DBS) līdzdibinātājs Artūrs Priednieks intervijā "LV portālam" norādīja, ka katram autovadītājam būtu jāzina "savs laiks", kad viņam vairs nevajadzētu sēsties pie stūres, taču uzsvēra, ka nevajadzētu veciem cilvēkiem liegt iegūt autovadītāja tiesības.

"Varu iedomāties, kāpēc ko līdzīgu neviens šeit negrib ieviest – izceltos vesels negāciju vilnis. Daudziem droši vien šķistu, ka tādējādi tiek lobētas kādas intereses un tamlīdzīgi," intervijā stāsta Priednieks.

Tāpat eksperts "LV portālam" norādīja, ka viens no specifiskākajiem riskiem vecākiem autovadītājiem uz ceļa ir pārāk lēna braukšana, taču piebilst, ka nav pamata pārmest cilvēkam, ka viņš samazina ātrumu. 

"Parasti gan šādi lēni braucošie autovadītāji paši nenonāk negadījumos, bet rada uz ceļa situācijas, kad daudziem auto rodas vajadzība veikt apdzīšanu, veidojas priekšnosacījumi, lai "uzvilktos" kāds cits autovadītājs, kurš izraisa avāriju kaut kur tālāk,"

"LV portāla" intervijā pauž Priednieks.

Portāls "Apollo.lv" 2019. gadā ziņoja par citu skaļu gadījumu, kurā 83 gadus veca Gudenieku pagasta zemniece uz neregulējamas gājēju pārejas uzbrauca kādai 80 gadus vecai kundzei un vēl vienam vīrietim. Tiesas sēdē tika noskaidrots, ka medicīniskā izziņa, kas autovadītājam ļautu sēsties pie stūres, sirmgalvei nebija spēkā kopš 2008. gada.

Vēlāk laikraksts "Latvijas Avīze" vēstīja, ka tiesa piesprieda kopumā trīs gadu cietumsodu nosacīti ar tiesību atņemšanu uz pieciem gadiem. 

Pati apsūdzētā tiesā atzina, ka ar vienu aci gandrīz nemaz neredzot, bet visu laiku turpinot braukt, "tikai nelietīgā policija viņu vajājot", rakstīja laikraksts.

"Es braucu un turpināšu braukt! Vai man zemē būtu jāielien? Nē, man ir jādzīvo un jāstrādā. Rīt braukšu pēc zālāja sēklām. Par tik mazu nodarījumu man ir spriedums kā slepkavai!" tolaik tiesas sēdē teica apsūdzētā sirmgalve.

Diskusija Tviterī: "Vakcinēties ta vakcinēties, bet kā pārliecināt seniorus nesēsties pie stūres?"

Aizvadītajā nedēļā mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāju vidū notika plaša diskusija par autovadītājiem Latvijā, kuri ir cienījamā vecumā. Daļa lietotāju norādīja, ka vajadzētu stingrāk kontrolēt seniorus pie stūres, tikmēr citi norāda, ka autovadītāji "spēka gados" ir ne mazāk bīstami pie stūres.

Komentāri (23)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu