Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

FOTO Ietinās spridzekļos un uzspridzināja policijas automašīnu. Stāsts par pirmo Igaunijas policisti, kas mira, pildot savus amata pienākumus

Foto: Postimees.ee
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2004. gada 25. novembrī pulksten 3.22 Tallinā netālu no veikala "Nurmenuku" notika sprādziens. Tajā naktī kāds vīrietis uzspridzināja policijas automašīnu, nogalinot policisti un ievainojot vairākus policistus, vēsta portāls "Postimees".

Sprādziens notika 25. novembra nakts vidū pulksten 3.22. Kāds vīrietis, kura ķermenis bija ietīts sprāgstvielās, sagrāba policijas automašīnu, kurā atradās Igaunijas policijas prefektūras kinologu dienesta pārstāve Jūlija Gorbačova.

Toreizējais policijas ģenerāldirektors Roberts Antropovs sacīja, ka policija ir saņēmusi ziņu, ka pie veikala "Nurmenuku" staigā kāds vīrietis ar sprāgstvielu. Iespējams, pie vienas mājas ieejas izcēlās strīd starp vīrieti un sievieti. Strīda laikā vīrietis draudēja viņu nogalināt.

Pati cietusī izsauca policiju pulksten 2.48, ziņojot par draudiem un vīrieti, kuram nebija atļauta iekļūšana viņas dzīvoklī. Kā vēlāk izrādījās, ļaundaris bija piecdesmit gadus vecs vīrietis Jevgeņijs Ivaškevičs.

Kad notikuma vietā ieradās pirmā patruļa un policija ieradās dzīvoklī, pretī skrēja sieviete, kurai sekoja Ivaškevičs. Policija viņu ieslēdza dzīvoklī, bet, tā kā sieviete teica, ka dzīvoklī atrodas vēl viena persona, viņiem bija jāatver durvis.

Ķīlnieka vietā no dzīvokļa iznāca spridzekļos ietīts noziedznieks. Kopā ar policistu viņš sāka iet lejā pa kāpnēm, bet kādā brīdī sāka skriet. Kārtības sargs metās viņam pakaļ, bet noziedzniekam izdevās paslēpties tumsā.

Tikmēr policiste izsauca otro patruļu, ziņojot, ka noziedzniekam ir sprāgstvielas. Pēc neilga laika ieradās otrā policijas patruļa, bloķējot ceļu, uz kura atradās Jevgeņijs Ivaškevičs. Jūlija un vēl viens policists atradās automašīnā, kas apstājās pie dzīvojamās mājas stūra.

Kamēr policija tumsā centās ieraudzīt noziedznieku, Jevgeņijs, kurš pēkšņi parādījās netālu no automašīnas, atvēra durvis un ielēca policijas automašīnā. Viņš satvēra Jūliju aiz kakla un kliedza: "Iesim vai padosimies!"

Tajā brīdī pie viņiem piebrauca pirmā policijas patruļa un ceļu policisti, kuri mēģināja noziedznieku izvilkt no automašīnas. Jūlijas Gorbačovas partneris, saprotot, ka nespēj izvilkt noziedznieku no mašīnas, izlēca no tās un tuvojās pie Jūlijas no otras puses. Jevgeņijs Ivaškevičs, saprotot, ka viņš tiks notverts, uzspridzinājās.

Tā rezultātā ne tikai viņš nomira, bet arī Jūlija. Ievainots tika arī policijas dienesta suns un trīs policisti, kuri atradās automašīnas tuvumā, iegūstot smagas traumas.

Notikuma vieta. 
Notikuma vieta. Foto: Lisa Treimane
Notikuma vieta.
Notikuma vieta. Foto: Lisa Treimane

Jūlija Gorbačova nomira ceļā uz slimnīcu. Jūlijas partneris bija smagi ievainots un mēnesi pavadīja komā. Pēc 12 gadiem viņš atcerējās, ka viņu izglāba ložu necaurlaidīgā veste. Pretējā gadījumā sprādziens būtu nogalinājis arī viņu. Nopietno traumu dēļ viņam tika piešķirta simtprocentīga darbnespēja. Viena no viņa acīm redz tikai 20 procentus, savukārt viņš dzird tikai ar vienu ausi, izmantojot dzirdes aparātu.

Notikuma vieta. 
Notikuma vieta. Foto: Lisa Treimane

Jūlija Gorbačova piedzima 1974. gada 21. jūnijā Tallinā. 1991. gadā beidza Tallinas 40. vidusskolu, 2001. gadā – Igaunijas Lauksaimniecības universitāti veterinārmedicīnas specialitāti. 1992.-1993. gadā Jūlija Gorbačova strādāja Igaunijas Republikas Policijā, pēc tam par pārdevēju mājdzīvnieku preču veikalā.

Pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas Jūlija Gorbačova kļuva par pirmo policisti, kas mirusi, pildot savus amata pienākumus.

Jūlija Gorbačova
Jūlija Gorbačova Foto: Postimees.ee
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu