Covid-19 ⟩ Ožas zudums varētu būt ārstējams

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Farknot Architect/Shutterstock

Vienu no Covid-19 simptomiem – ožas zudumu vai tās vājināšanos – varētu ārstēt ar A vitamīna palīdzību, norādījuši Lielbritānijas pētnieki.

Laboratorijas eksperimentos dažiem pētījuma dalībniekiem tiks iedots A vitamīns, bet pārējiem ne. Pēc tam visiem dalībniekiem būs jāosta spēcīgas smaržas, piemēram, puvušu olu smaka vai rožu aromāts. Tikmēr pētnieki novēros dalībnieku smadzenes, lai noskaidrotu, vai A vitamīns būs salabojis ožas nervus.

Ožas zudums vai tās vājināšanās ir plaši sastopams Covid-19 simptoms, tiesa, arī citi vīrusi, piemēram, gripas vīruss var to izraisīt. Lai arī lielākā daļa ožu atgūst dabiskā ceļā dažās nedēļās, tomēr daži cilvēki piedzīvo paliekošas problēmas ar ožu, vēsta "BBC".

29 gadus vecā Londonas iedzīvotāja Lina Alnadi pēc Covid-19 izslimošanas piedzīvoja parosmiju jeb nepareizu ožas sajūtu. Tas nozīmē, ka dažas lietas viņai ož ne tā kā pārējiem. Piemēram, krāna ūdens ož pēc kanalizācijas notekūdeņiem vai purva rāvas. Savukārt garšaugs koriandrs smaržo pēc dezodoranta, bet olas – Linas mīļākais ēdiens – ož pēc sadegušas gumijas.

"Ožas sajūtu mēs uztveram kā pašu par sevi saprotamu. Tās zaudēšana ir ļoti smaga," stāstīja Lina.

Cerēsim, ka jaunais pētījums un eksperimenti viesīs cerības staru Linas un viņai līdzīgo cilvēku dzīvē.

"Mēs vēlamies uzzināt, vai pēc A vitamīna deguna pilienu lietošanas rodas izmaiņas pacientu ožas nervu izmērā un aktivitātē," teica pētījuma vadītājs Karls Filipots.

A vitamīnu satur daudzi piena produkti, kā arī daži dārzeņi. Tomēr ir jāņem vērā, ka pārmērīga šā vitamīna lietošana var būt kaitīga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu