Ar Latvijas iedzīvotāju līdzdalību uz Aronas upes atklāj nereģistrētu HES (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts zinātniskā institūta "BIOR" organizētajā sabiedrības līdzdalība zinātniskajā pētījumā atklāta nelegāla hidroelektrostacija (HES) uz Aronas upes, informēja "BIOR".

Kā norādīja institūtā, par nelegālo HES informētas atbildīgās valsts un pašvaldības iestādes.

Tāpat sabiedrības līdzdalība zinātniskajā pētījumā ir ievākta informācija par vairāk nekā 100 šķēršļiem Latvijas upēs. Izmantojot mobilo lietotni "dabasdati.lv", iedzīvotāji visu vasaru institūtu informēja par zivīm grūti pārvaramiem šķēršļiem, piemēram, aizsprostiem un to paliekām, caurtekām, cilvēku veidotiem ūdenskritumiem.

Šobrīd zinātnieki saņemto informāciju apkopo un tuvākajā laikā nozīmīgākos šķēršļus apsekos dabā, veicot mērījumus, un novērtēs to ietekmi uz upi un zivju migrāciju.

"BIOR" pētnieki aicina arī turpmāk, dodoties pārgājienā gar upi, laivojot vai makšķerējot, mobilajā aplikācijā dabasdati.lv atzīmēt vietu ar novērotajiem vai uzietajām grūti pārvaramām caurtekām zivīm, piemēram, aizsprostiem, aizsprostu paliekām, bebru aizsprostiem, ūdenskritumiem.

Kā informēja "BIOR", nozīmīgāko mazāko šķēršļu nojaukšanu būs iespējams īstenot piesaistot finansējumu no LIFE "GoodWater IP" mazo grantu programmas vai Zivju fonda, savukārt risinājumi lielākiem šķēršļiem tiks meklēti valsts programmu ietvaros.

Jau ziņots, ka "BIOR" pētnieki sākuši darbu pie Latvijas upju ierindošanas prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā, kopumā plānojot inventarizēt 19 000 kilometru Latvijas upju.

Pētījumu "BIOR" īsteno Latvijas Vides aizsardzības fondu projekta "Latvijas upju ierindošana prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā" ietvaros.

"BIOR" uzdevums ir rūpēties par sabiedrības un dzīvnieku veselību, pārtikas un vides kvalitāti, zivju un citu ūdens bioloģisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, nodrošinot starptautiskiem standartiem atbilstošu pētniecisko darbību, veicot kvalitatīvu zinātnisko ekspertīzi un laboratoriskos izmeklējumus, sniedzot pakalpojumus starptautiskā mērogā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu