"Janssen" un "Vaxzevria" vakcīnām apstiprina divas retas iespējamās blaknes (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls. "Johson"&"Johnson" vakcīna.
Ilustratīvs attēls. "Johson"&"Johnson" vakcīna. Foto: Shuttertock

Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) Zāļu drošuma komiteja ir apstiprinājusi divas jaunas, reti novērojamas iespējamas blakusparādības, kas ir saistītas ar "Johnson & Johnson" (J&J) meitasuzņēmuma "Janssen" un "AstraZeneca" vakcīnu lietošanu, informē Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Savukārt vakcīnai "Vaxzevria" ir apstiprināta viena no tām - imūnā trombocitopēnija. Eiropas Zāļu aģentūra uzskata, ka vakcīnu "Janssen" un "Vaxzevria" sniegtais ieguvums ir lielāks par risku.

Veselības aprūpes speciālistiem pirms pacientu vakcinēšanas ar "Janssen" vai "Vaxzevria" ir jāizvērtē šo vakcīnu piemērotība cilvēkiem, kuriem ir riska faktori minēto iespējamo blakusparādību rašanās gadījumiem.

Ja cilvēkam iepriekš ir bijusi imūnā trombocitopēnija, ārstniecības personai pirms vakcinācijas jāizvērtē zema trombocītu līmeņa rašanās risks, savukārt pēc vakcinācijas ieteicams uzraudzīt trombocītu līmeni.

Informācija par šīm divām blakusparādībām ir izsūtīta veselības aprūpes speciālistiem un vakcinācijas veicējiem Latvijā.

Ikvienu iedzīvotāju, kurš pēdējā mēneša laikā saņēmis šīs vakcīnas, aicinām pievērst uzmanību un nekavējoties vērsties pēc medicīniskas palīdzības, ja tiek novērots elpas trūkums, sāpes krūškurvī, sāpes kājās, kāju pietūkums, nepārejošas sāpes vēderā, spontāna asiņošana, asinsizplūdums vai sīki zemādas asinsizplūdumi (petehijas). Savlaicīgi diagnosticējot, abas šīs saslimšanas efektīvi padodas ārstēšanai.

Saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta sniegtajiem datiem, Latvijā "Janssen" vakcīnu ir saņēmuši vairāk nekā 132 000 iedzīvotāju, bet vakcinācija ar "Vaxzevria" ir veikta 272 000 reižu. "Janssen" un "Vaxzevria" ir vakcīnas, kas paredzētas koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 novēršanai cilvēkiem no 18 gadu vecuma.

Covid-19 vakcīnu biežākās blakusparādības parasti ir vieglas vai vidēji smagas un mazinās pāris dienu laikā pēc vakcinācijas.

Tās ietver gripai līdzīgus simptomus paaugstinātu ķermeņa temperatūru (dažkārt virs 38°C), drudzi, galvassāpes, reiboni, nogurumu, miegainību, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī sliktu dūšu, caureju, vemšanu.

EZA turpinās uzraudzīt abu vakcīnu drošumu, arī divas jaunās blakusparādības, un nepieciešamības gadījumā arī turpmāk veiks nepieciešamas darbības, lai pasargātu sabiedrības veselību.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu