Rosina noteikt atlīdzību ziņotājiem par kontrabandu vai nelikumīgiem robežšķērsotājiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāti izstrādājuši grozījumus Valsts robežsardzes likumā, paredzot atlīdzību personām, kuras sniedz robežsardzei noderīgu informāciju par kontrabandu vai nelikumīgiem robežšķērsotājiem.

Parlamentārieši rosina likumu papildināt ar jaunu pantu, kas noteiktu, ka personām, kuras sniedz robežsardzei noderīgu informāciju attiecībā uz kontrabandas preču apriti, par personām, kuras nelikumīgi šķērso Latvijas robežu vai citu ar valsts robežas šķērsošanu saistīto likumu un citu normatīvo aktu pārkāpumiem, tiek piešķirta atlīdzība.

Atlīdzības apmēru un piešķiršanas kārtību noteiktu Ministru kabinets, piedāvā politiskais spēks.

Likumprojekta anotācijā NA deputāti skaidro, ka Baltijas valstu pieredze rāda, ka ekonomikas lejupslīdes laikā viltojumu un kontrabandas preču īpatsvars kopējā patēriņā ievērojami palielinās. Tas esot vērojams arī patlaban, kad negatīvu ietekmi uz ekonomiku rada Covid-19 pandēmija, kas savukārt atspoguļojas arī kontrabandas preču apjoma pieaugumā.

Tā, piemēram, saskaņā ar starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" ikgadējo Eiropas līmeņa neatkarīgo pētījumu par nelegālo cigarešu patēriņu Eiropā un Latvijā, atkal ir strauji kāpis kontrabandas un viltoto cigarešu patēriņš Latvijā, to apjomam pieaugot par 5% un sasniedzot 19,1% no kopējā tirgus, informēja NA.

Tas esot otrs augstākais kāpums visā Eiropas Savienībā. Straujāk nelegālo cigarešu tirdzniecības apjomi pieauguši tikai Francijā - par 9,4%. Līdz ar to, Latvijas ikgadējie zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem cigarešu kontrabandas un viltojumu dēļ veido aptuveni 59 miljonus eiro, kas ir par 19 miljoniem eiro vairāk, nekā 2019.gadā, teikts likumprojekta anotācijā.

Lielākā Latvijā ievesto kontrabandas cigarešu izcelsmes valsts jau vēsturiski esot Baltkrievija. Attiecīgi, no Baltkrievijas kontrabandas ceļā 2020.gadā tika ievests 291 miljons cigarešu jeb 67% no kopējā kontrabandas apjoma, norādīts likumprojeka anotācijā.

Piedāvāto likuma izmaiņu anotācijā arī minēts, ka Valsts robežsardze 2019.gadā konstatējusi 3427 pārkāpumus, kas saistīti ar nelikumīgu robežas šķērsošanu un uzturēšanos vai imigrāciju.

NA atzīmē, ka Baltkrievijas šī gada organizētais hibrīduzbrukums Eiropas Savienības (ES) un NATO austrumu robežai, tostarp arī Latvijas robežai, organizējot masveida nelegālo robežšķērsošanu, ir radījis neparedzētu slodzi Valsts robežsardzei.

Kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka informācijas sniegšana attiecībā uz nelikumīgu robežšķērsošanu, palīdzības sniegšanu nelegālajiem robežšķērsotājiem, kā arī kontrabandas preču apriti pāri robežai, sniegtu būtisku palīdzību robežsardzei, nodrošinot tās resursu mērķtiecīgāku izmantošanu un tai noteikto uzdevumu efektīvāku izpildi.

Rezultātā samazinātos ar valsts robežas šķērsošanu saistīto likumu un citu normatīvo aktu pārkāpumu skaits, nelegālo robežpārkāpēju skaits, valstī ievesto un realizēto kontrabandas preču apjoms un ikgadējie valsts zaudējumi no nesamaksātajiem nodokļiem, uzskata politiskajā spēkā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu