Eksprezidents kritizē valdības neizlēmību un novēlotos ierobežojumus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts eksprezidents Valdis Zatlers.
Valsts eksprezidents Valdis Zatlers. Foto: Zane Bitere/LETA

Atšķirībā no Zviedrijas Latvijas sabiedrība neieklausās rekomendācijās un "sāk kustēties" vien tad, kad sāk strādāt "pātagas princips", intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Eksprezidenta vērtējumā valdība ir nokavējusi ar nepieciešamo lēmumu pieņemšanu Covid-19 ierobežošanai. Arī sabiedrība nav spējusi mobilizēties un līdz rudenim sasniegt 70% vakcinācijas aptveri.

Zatlera ieskatā traucējošs apstāklis bijusi valdības neizlēmība, pārlieku aizraujoties ar pietāti pret demokrātiju, aizmirstot, ka Covid-19 demokrātija ir vienaldzīga. Šī iemesla dēļ svarīgu lēmumu pieņemšana nokavēta par mēnesi vai pat diviem.

Nepareiza esot bijusi ģimenes ārsta lomas vakcinācijas procesā nenovērtēšana jau pašā procesa sākumā, būtisku darbu ieguldot to ģimenes ārstu pārliecināšanā, kas nav gribējuši vai nav atbalstījuši vakcināciju.

"Ģimenes ārsta darbs ar pacientiem, kad piezvana un uzaicina, kā arī vēlāk apjautājas par pašsajūtu, strādā daudz labāk, nekā ļaut izplatīties baumām," secinājis Zatlers.

Viņš piekrīt, ka grūti ir panākt līdzsvaru starp potēto un nepotēto cilvēku tiesībām un interesēm, taču sabiedrības kopējā labuma vārdā ierobežojumiem būtu jābūt daudz stingrākiem attiecībā uz visiem iedzīvotājiem.

Slikta situācija izveidojusies arī tajā, ka eksperti pārtraukuši sadarbību ar valdību, jo viņos neieklausījās. "Vai tad kāds epidemiologs ir teicis ko muļķīgu pandēmijas laikā? Ne reizi! Šī ir tā sabiedrības daļa, kas redz situāciju un iznes visu smagumu.

Ārsti iznesīs pandēmijas smagumu, nevis politiķi," akcentēja Zatlers.

Eksprezidents uzskata, ka Latvijas politiķi nejūt likumsakarības un nesaprot, ka cilvēki gaida izlēmīgus lēmumus, savukārt cīņa par iekļūšanu 14. Saeimā būtiski mainīsies vasarā, kad, iespējams, izdosies tikt galā ar Covid-19 krīzi.

Vērtējot biežo neizpratni par to, ka Zviedrijā netiekot pieņemti stingri lēmumi, tādējādi neierobežojot cilvēkus, bet Latvijā jādzīvo stingru ierobežojumu un pienākumu apstākļos, Zatlers uzvēra, ka būtiski ir izprast atšķirības abu valstu sabiedrībās un cilvēku vērtībās un uzvedībā.

"Ja salīdzina ar Zviedriju, tad tur cilvēki klausa rekomendācijām un izpilda tās, tur nevajag pātagu. Bet pie mums

šajā laikā esam sapratuši, ka cilvēki neklausa rekomendācijas un, kamēr nebūs pātagas, neviens nekustēsies," secinājis bijušais Valsts prezidents. Viņš arī uzsvēra, ka, piemēram, saistībā ar risku atsevišķām nozarēm nonākt pagrīdē, ja tiktu pieņemti strikti ierobežojumi, jāatceras, ka tas jau notiek un nav jaunums, savukārt ierobežojumi un pienākumi, lai arī izraisot dusmas, piespiež cilvēkus vakcinēties.

Zatlera ieskatā valdības lēmums tirdzniecības centros ielaist cilvēkus tikai ar vakcinācijas sertifikātu nedošot ātru pozitīvu rezultātu, jo nav nodrošināts, ka visi pakalpojumu sniedzēji ir vakcinēti.

"Ierobežojumiem bija jābūt daudz stingākiem.

Lai arī man nepatīk, ka vakcinēto priekšrocības tiktu ierobežotas, mums ir jāsaprot kopējais sabiedrības labums. Nav iespējams dažās nedēļās novakcinēt visus darbiniekus. Ja 100% darbinieku ir vakcinēti, tad tur ir droši, bet, ja tā nav, tad nav nekādas garantijas nesaslimt. Joprojām mums ir zobārsti un kosmetologi, kas strādā bez sertifikāta," stāstīja Zatlers.

Politiķa ieskatā efektīvs risinājums būtu katram sabiedrības loceklim līdzdarboties ierobežojumu ievērošanas kontrolē, piemēram, aizrādot tiem, kuri nelieto sejas maskas vietās, kur tas ir jādara. Viņam zināms, ka atsevišķi ēdinātāji tāpat neprasa sertifikātus, jo viņiem svarīgi ir nezaudēt klientus, un uz šādām situācijām cilvēkiem būtu jāreaģē.

"Ir jābūt augstas pakāpes savstarpējai kontrolei, kas parādās ļoti augstas vakcinācijas aptveres valstīs," norādīja Zatlers.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu