Pret Covid-19 nepotētajiem studentiem no pirmdienas bija jāpamet kopmītnes (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Joyseulay/Shutterstock

Pret Covid-19 nepotētajiem studentiem no pirmdienas, 11. oktobra, ir jāpamet kopmītnes. Dzīvošanai kopmītnēs neder vairs arī negatīvi testi. Tādu studentu, kuriem jāmeklē jauna dzīvesvieta, augstskolās nav daudz. Daudzos gadījumos nākas arī pamest mācības, jo arī klātienes studijās drīkst piedalīties tikai pret Covid-19 vakcinētie, vēsta TV3 Ziņas.

No Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) dienesta viesnīcās dzīvojošajiem 1500 studentiem nevakcinēti ir 30. Viņiem tagad jākravā mantas un jādodas prom. Visgrūtāk ir studentiem no attālākajiem reģioniem, kuriem īres cenas Rīgā ir par augstu. Lai daļa nevakcinēto nepaliktu bez pajumtes, RTU viņiem uz dažām dienām, kamēr atrod ko piemērotu, ierāda nakšņošanai no visiem izolētas telpas.

"Protams, mēs individuāli ar katru no šiem studentiem runājam, mēģinām saprast situāciju.

Protams, nākam pretī, jo tie ir bijuši salīdzinoši ātri lēmumi, jo ne visiem studentiem ir uz kurieni pārvākties. Individuāli ar katru meklējam iespējas, kamēr viņi meklē savu jauno mītnes vietu," norāda RTU administratīvais direktors Juris Iljins.

Teju bez pajumtes palikušajiem nepotētajiem jauniešiem ar padomu palīdz studentu parlaments, kas vienlaikus cenšas arī pārliecināt vakcinēties, lai apturētu pandēmiju. Turklāt nepotētajiem studentiem ir liegts piedalīties klātienes studijās.

"Mēģinām ieteikt labākās vietas, kur meklēt jaunas mājvietas vai citas vietas, kur apmesties.

Protams, mēs katram individuāli nemeklējam dzīvokli, varam tikai ieteikt. Students pats to tālāk risina," saka RTU Studentu parlamenta prezidente Anete Tarasova.

Savukārt no Latvijas Universitātes (LU) piecām dienesta viesnīcām lūgts izvākties 20 nevakcinētiem studentiem. Viņiem šodien bloķētas ieejas kartes. Pirms tam gan jauniešu vecāki zvanījuši un lūgušies neizlikt viņu bērnus uz ielas.

Nevakcinētajiem studentiem ar zemiem ienākumiem arī Latvijas Universitāte, līdzīgi kā RTU, ļaus vēl dažas dienas uzturēties kopmītnēs, pārvietojot tos uz ēkas daļu, kas nodalīta no kopējās plūsmas.

"Ir arī studenti, kas pārtrauc studijas, jo nav šī sertifikāta.

Kad jautājam, vai atgriezīsies viesnīcā pēc kāda laika, daļa nopietni nolēmusi nevakcinēties un pārtrauc studijas. Dažas saka, ka paņems studiju pārtraukumu ar domu, ka pēc gada situācija uzlabosies," LU Infrastruktūras departamenta vadītājas vietniece Daiga Štelmahere.

Par Latvijas Universitātes dienesta viesnīcām atbildīgā uzskata, ka, liekot no dienesta viesnīcām izdzīt nevakcinētos studentus, valdība radījusi pat epidemioloģiski riskantāku situāciju. Tagad šie jaunieši naudas taupīšanas dēļ, visticamāk, īrēs dzīvesvietu ar skaitliski vairāk cilvēkiem vienā dzīvoklī nekā savas universitātes viesnīcā.

RTU un LU par problemātiskākiem gadījumiem sauc ārzemju studentus no valstīm ārpus Eiropas Savienības (ES). Viņu izcelsmes valstīs iegūtos vakcinācijas sertifikātus mūsu Nacionālais veselības dienests (NVD) nespēj pielīdzināt solītajās divās nedēļās, un tad arī šiem ārvalstu studentiem ir jāpamet kopmītnes. Uz laiku, līdz viņi saņem sertifikātu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu