Pārslimojis Covid-19, bet vienas potes vietā saņēmis divas. Skaidro SPKC un IVP priekšsēdētāja Zavadska (33)

Ilustratīvs attēls. Foto: @Seamm/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pie portāla "Apollo.lv" vērsās kāds lasītājs, lai pastāstītu par savu atgadījumu saistībā ar vakcināciju pret Covid-19. Persona pārslimoja vīrusu un saņēma divas potes, lai gan bija nepieciešama tikai viena. Sazinājāmies ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāju Daci Zavadsku, lai skaidrotu šo situāciju plašāk.

Situācijas izklāsts

Persona pastāstīja, ka pašsajūta pasliktinājusies 6. maijā un nākamajā dienā tika konstatēts Covid-19 gadījums ģimenes lokā.

"No rīta tētis pamodināja, ka mamma saņēmusi pozitīvu Covid-19 testu. Iekšēji jau sapratu, ka ir ļoti liela iespēja, ka pats esmu slims," tās dienas notikumus atstāstīja "Apollo.lv" lasītājs.

Nekavējoties tika uztaisīts Covid-19 tests un 7. maija vakarā tika saņemts rezultāts - pozitīvs.

Divas dienas vēlāk tika saņemts zvans no SPKC - 10 dienas jāsēž karantīnā, kas nozīmēja, ka 15. maijā tā beigtos.

Tā kā organismā bija izstrādājušās antivielas, tika nolemts līdz vakcinācijai nedaudz nogaidīt. Pirmā vakcinācijas deva tika saņemta 20. augusta rītā. Uz otro poti bija jāierodas 10. septembrī.

29. septembrī Nacionālais veselības dienests (NVD) mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja: "Esi pārslimojis Covid-19? Saņem savu vakcinācijas sertifikātu tikai pēc vienas vakcīnas devas."

SPKC komentārs

Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar SPKC pārstāvi Ilzi Arāju, kura komentēja šo situāciju.

"Būtībā ir tā, ka šī papildus deva nenodara nekādu kaitējumu veselībai. Nav sacīts, ka to nedrīkst darīt, bet gan ir rekomendācijas, ka 180 dienu laikā pēc vīrusa izslimošanas cilvēkam ir pietiekoši daudz antivielu un tāpēc ir rekomendēta tikai viena deva," skaidro SPKC pārstāve.

Jau pēc šīs vienas devas pārslimojušam ir aizsardzība, gluži tāpat kā personai, kura nav pārslimojusi, bet pilnībā izgājusi vakcinācijas kursu.

"Speciālisti norāda, ka šobrīd strauji izplatās delta variants, kas ir daudz "lipīgāks", tāpēc rekomendējoši ir nepieciešama papildus deva, konkrēti šajā gadījumā arī pārslimojušajiem," saka Arāja.

Tas gan nemaina būtību, jo vakcinācijas sertifikātu izsniedz arī pēc vienas saņemtas potes pārslimošanas gadījumā.

"Parasti vakcīnām ir noteiktas obligātas divas devas, bet šajā gadījumā jāņem vērā arī medicīniskais faktors, kas ir būtisks faktors šajā ziņā," norāda SPKC pārstāve.

Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētājas Daces Zavadskas komentārs

Portālam "Apollo.lv" Zavadska norādīja, ka personai pēc šīs papildus devas saņemšanas nekādas veselības problēmas nedraudot.

"Varam attīt laiku atpakaļ, kad mediķi sāka vakcinēties pret Covid-19. Arī viņi saslima vai nu pirms vai starp potēm, vai pēc tām," skaidro Zavadska.

Viņa minēja, ka arvien vairāk parādoties trešo vakcīnas devu rekomendācijas. Tiem cilvēkiem, kuri ir pārslimojuši un saņēmuši divas potes, šī kombinācija tiek pielīdzināta trim vakcīnas devām.

"Tiem, kas ir inficējušies pirms, pa vidu vai pēc vakcinācijas nav nepieciešama trešā deva. Šim konkrētajam cilvēkam tuvāko sešu līdz astoņu mēnešu laikā nav jādomā par trešās devas saņemšanu," skaidro Zavadska.

Eksperte norādīja, ka kaitējums veselībai nebūs, taču, saņemot trešo vakcīnas devu, var gaidīt, ka būs izteiktāka reakcija.

Portāls "Apollo.lv" vaicāja Zavadskai, kā Latvijā vajadzētu veicināt vakcinācijas aptveri pie tik augstiem saslimstības radītājiem - Zavadska norādīja, ka "tas vilciens diemžēl jau ir aizbraucis".

"Varbūt pēdējo sitienu varam mīkstināt ar tiem cilvēkiem, kuri aizietu un beidzot sapotētos, tādā gadījumā jaunā gada sākums un pirmie mēneši varētu mazināt saslimstību, hospitalizēto cilvēku un nāves gadījumu skaitu," min Zavadska.

Viņa stāsta: "Šobrīd - tas neko vairs nemainīs... Tā bumba jau ir sākusi velties, jo mums ir liela sabiedrības daļa, kas nav vakcinējusies, un vīruss ir ļoti lipīgs."

Zavadska min, ka kolektīvo imunitāti, visticamāk, Latvija varētu sasniegt pavasarī.

"Es gribētu aicināt ikvienu paskatīties ar plaši atvērtām acīm, kas notiek tepat Latvijā slimnīcās, ģimenes ārstu praksēs.

Ar vakcinācijas palīdzību kolektīvo imunitāti mēs vairs nevaram sasniegt, tāpēc šobrīd vakcīna jau darbojas kā katra indivīda aizsardzības līdzeklis.

Mediķu resursi palīdzēt visiem jau šobrīd vairs nav. Pat, ja cilvēks nenonāks slimnīcā, arī ģimenes ārsts nevarēs veltīt laiku un domas, ja saslimsiet vieglā formā. Jāpatur prātā, ka mums katram pašam var būt kāds draugs, kuram var rasties kāda nelaime, taču šajā brīdī mediķi nevarēs palīdzēt, jo slimnīcas ir pārslogotas," norāda Zavadska.

Iepriekš Zavadska norādīja, ka arvien vairāk pētījumu dati parāda, ka cilvēkiem, kas ir pārslimojuši Covid-19, jau pēc pirmās vakcīnas saņemšanas ir līdzvērtīga aizsardzība kā pārējiem iedzīvotājiem pēc pilna vakcinācijas kursa.

Balstoties uz pētījumiem, Imunizācijas valsts padome jūnija sākumā rekomendēja iepriekš SARS CoV-2 PCR pozitīviem pacientiem noturīgai aizsardzībai saņemt vienu Covid-19 vakcīnas devu.

Tomēr pacientiem ar medikamentu vai slimības radītiem augstas imūnsupresijas stāvokļiem tika rekomendētas divas devas, neskatoties uz to, ka iepriekš bijuši SARS CoV-2 PCR pozitīvi.

Savukārt tie, kuri bijuši SARS-CoV-2 pozitīvi iepriekš un jau saņēmuši divas devas jebkurai no vakcīnām – noteikti nav pamata bažām, ka tādējādi varētu būt nodarīts kāds kaitējums. Pilna vakcinācijas kursa saņemšana, tieši pretēji, vēl vairāk ir nostiprinājusi imūno atbildi.

Viena vakcīnas deva Covid-19 pārslimojušajiem iedzīvotājiem Eiropā būs pielīdzināta pilnam vakcinācijas kursam arī tam, lai saņemtu ES Digitālo sertifikātu. Covid-19 pārslimošanas fakts ir pierādāms tikai ar SARS CoV-2 PCR pozitīvu testu. Antivielu noteikšana nav korekta un izmantojama šajā situācijā.

Informācija par vienas vakcīnas devas saņemšanu Covid-19 pārslimojušajiem

NVD iepriekš informēja, ka no 2021. gada 21. jūlija vakcinācijas sertifikātu Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji var iegūt, saņemot vienu jebkura ražotāja Covid-19 vakcīnas devu – ja vakcinācija veikta 180 dienu laikā pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva Covid-19 testa un, ja no vakcinācijas veikšanas ir pagājušas 14 dienas, neskaitot vakcinācijas dienu.

Vienlaikus NVD vērsa uzmanību, ka gadījumā, ja viena jebkura ražotāja vakcīnas deva ir saņemta pirms 2021. gada 21. jūlija, šo vakcinācijas sertifikātu iedzīvotājam tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv nepieciešams dzēst un izveidot no jauna. Tādējādi jaunajā sertifikātā tiks attēloti korekti dati un tas tiks uzskatīts kā pabeigta vakcinācijas kursa sertifikāts.

Šāds lēmums tika pieņemts, balstoties uz vakcīnu efektivitātes jaunākajiem pētījumiem un Eiropas Padomes 14. jūnija ieteikumu par to, ka cilvēki ceļošanas kontekstā būtu jāuzskata par pilnībā vakcinētiem arī tad, ja vakcinācijas sertifikātā ir norādīts, ka vakcinācijas kursa ietvaros ir veikta vienas devas ievadīšana.

Iepriekš minētais vakcinācijas sertifikāts ir derīgs tikai tajās Eiropas Savienības valstīs, kas ir pieņēmušas normu, atzīstot Covid-19 pārslimošanu ar vienu vakcīnas devu kā pilnu vakcinācijas kursu. Ieceļojot no citām valstīm, sertifikāts Latvijā ir sadarbspējīgs no 21. jūlija.

Plašāka informācija par digitālo Covid-19 sertifikātu ir pieejama Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā Digitālais Covid-19 sertifikāts.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu