"Covid-19 klātesamība neatceļ citus vīrusus!" Danilāns atklāj, ka ir daudz un dažādi veidi, kā stiprināt veselību (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns.
Gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai gan šobrīd Latvijā strauji izplatījies un plosās Covid-19, tas nekādā gadījumā nav atcēlis citus vīrusus. Portāls "Apollo.lv" sazinājās ar tautā iecienīto gastroenterologu un profesoru Anatoliju Danilānu, lai noskaidrotu, kā rudenī labāk stiprināt savu veselību un imunitāti.

"Redziet, šajā ziņā ir "dubultieteikumi". Pirmais - stiprināt veselību, nevis uzreiz sasaistīt to ar imunitāti," skaidro Danilāns.

Profesors norādīja, ka smaga saslimšana ar Covid-19 parasti notiek, kad cilvēka imunitāte ir pārāk stipra. "Kāpēc stiprināt imunitāti, ja viņa jaut tā ir spēcīga? Plaušu, orgānu un dzimumorgānu (vīriešiem) bojājumi rodas pārlieku stipras imunitātes dēļ."

Danilāns norāda, ka stiprināt vajag nevis imunitāti, bet gan veselību. "Norūdīties, svaigu gaisu, D vitamīnu uz saasināšanās brīdi," veselības stiprināšanas piemērus min Danilāns.

"Imūnsistēma tiek sagrauta kādas citas slimības dēļ. Vēža slimniekiem pašlaik tiek doti medikamenti, kas tieši mazina, nevis stiprina imūnsistēmu. Tādiem cilvēkiem imūnsistēma ir apgrieztā veidā, vajag stiprināt pašu organismu tādā gadījumā," skaidro Danilāns.

Profesors atzīmē, ka cilvēkiem Covid-19 dēļ ir jāstiprina "specifiskā" imūnsistēma. "Tā ir ļoti specifiska, vērsta tikai pret šo draņķa vīrusu! Kā to stiprināt? Vienkārši - potēties!"

"Es pats kategoriski esmu par potēšanos! Mums viss iespaids par poti ir tā "sakurbulēts", ka neticam tai tik ļoti. Bet potēties noteikti vajag! Latvijā nav gadījumu, kad kāds no potes būtu miris, nav," stāsta profesors.

Kā stiprināt veselību rudenī?

Danilāns atklāj, ka ir daudz un dažādu veidu, ka stiprināt veselību - pilnvērtīgs, daudzpusīgs uzturs bez speciāliem ierobežojumiem - svarīgi, lai būtu zaļbarība, gaļa, olas, piens.

Tāpat būtiski ir, lai cilvēkam būtu fiziskā aktivitāte. "Latvijā ir pārāk maz fiziskās aktivitātes iedzīvotājiem. Cilvēki baidās no potes un zina, ka vajag kustēties, tikai negrib to darīt. Tas ir ļoti muļķīgi! Fiziska aktivitāte uzlabo organisma stiprumu un palīdz cīnīties par cilvēka dzīvību, kā arī to glābt!"

Danilāns min, ka vajadzīga arī saules gaisma, jo tā ražo D vitamīnu. "Saules stari paildzina cilvēka mūžu un palīdz organismam pretoties ļaundabīgu audzēju rašanai."

Profesors uzsver, ka būtiski ir arī kārtīgi izgulēties, nevis gulšņāt.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu