Video redzamā sieviete ir noģībusi, nevis nomirusi (6)

Re:Check
Ilze Vēbere, Re:Baltica
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Re:baltica

Sociālajā tīklā Facebook ievietots kāds video, kurā redzama uz grīdas saļimusi sieviete. Pavadošajā tekstā apgalvots, ka kundze pēc potēšanās nokritusi un vairs neesot starp dzīvajiem. Tā nav taisnība – sieviete tikai noģība un pēc veselības pārbaudes devās mājās.

Facebook video redzams, kā ap saļimušo sievieti apkārt sastājušās medmāsas un citi cilvēki. Video ir 12 sekundes garš, un tajā nekas par notiekošo nav paskaidrots.

Toties pavadošajā tekstā sacīts:

"7. oktobrī Gaiļezerā divas kundzes gāja potēties. Pirmā no viņām pēc potes saņemšanas nokrita un cik zināms, vairs nav starp dzīvajiem."

Vēlāk, kad ar ziņu bija dalījušies jau aptuveni 2000 cilvēku, ieraksta autore pavadošo tekstu mainīja un teikto par sievietes iespējamo nāvi izdzēsa:

"7. oktobrī Gaiļezerā divas kundzes gāja potēties. Pirmā no viņām pēc potes saņemšanas nokrita."

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, kur atrodas stacionārs Gaiļezers, apstiprina, ka kundze patiešām saļima. Taču viņa noģība, nevis nomira.

"Noģība, kad pēc 15 minūtēm pēc potēšanas cēlās, lai dotos prom. Tūlīt paciente tika nogādāta Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā un viņai tika sniegta medicīniskā palīdzība," atklāj slimnīcas pārstāve Ilga Namniece. Viņa stāsta, ka pacientei tika izdarīti papildu diagnostiskie izmeklējumi un pēc pāris stundām viņa devās mājās, atzīstot, ka bija ārkārtīgi uztraukusies un nobažījusies.

Īslaicīga samaņas zaudēšana jeb ģībšana nav reta parādība pēc vai pirms potēšanās. Mediķu novērojumi liecina, ka ģībšanu visbiežāk izraisa satraukums vai bailes no adatām.

Jāatgādina, ka līdzīgi nepatiesi ieraksti par vakcinācijas centros it kā mirušiem cilvēkiem izplatīti arī iepriekš. Re:Check par tiem rakstījis, piemēram, šeit un šeit. Tos publicē cilvēki, kuru regulāri publicē Covid-19 dezinformāciju.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu