VIDEO Poti pret Covid-19 var saņemt arī cilvēki, kam ir viltots sertifikāts (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Ja iedzīvotāji, kuru rīcībā ir sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts, kaut nav vakcinējušies vai pārslimojuši, tomēr nolēmuši vakcinēties, sākotnēji ar iesniegumu jādodas uz tuvāko Valsts policijas iecirkni, vēstī raidījums "Bez Tabu".

Valsts policijā tiks uzsākta izmeklēšana, sadarbojoties ar likumsargiem, izmeklētājs var pieņemt lēmumu fiktīvās vakcīnas saņēmēju pie atbildības nesaukt. Valsts policija apkopos iegūto informāciju un to nosūtīs Nacionālajam veselības dienestam, kas vakcinācijas faktu anulēs.

"Pēc tam iedzīvotājs, izmantojot manavakcina.lv, varēs pierakstīties vakcīnai. Nacionālajā veselības dienestā līdz šim saņemta informācija par 22 gadījumiem, kad konstatēta nepatiesi ievadīta informācija par cilvēku vakcināciju," Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga.

Šobrīd par fiktīvu vakcināciju likumsargi uzsākuši 14 kriminālprocesus, kā arī sāktas vairākas resoriskās pārbaudes. Atsevišķos gadījumos policijā paši pieteikušies tie, kuri negodīgā ceļā ieguvuši sadarspējīgu sertifikātu.

"Valsts policija šīs personas, kuras iesaistījušās šādās noziedzīgās darbībās, aicina labprātīgi vērsties policijā, kā arī sadarboties ar izmeklēšanu. Atkarībā no konkrētās situācijas tiks izvērtēta likumā paredzētā iespēja atbrīvot personas no kriminālatbildības," stāsta Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Rīgas Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģe Zaiga Kravale atklāj, ka, ievedot slimnīcā pacientu, nekavējoties tiek noskaidrots, vai viņš ir vakcinējies. Dubulto pārbaudi- vaicāšanu pacientam un ielūkošanos sistēmā Stradiņa slimnīcas personāls uzsācis pēc saskarsmes ar pacientu negodīgumu.

"Pēdējo nedēļu laikā esam saskārušies ar jaunu fenomenu. Slimnīcā iestājas cilvēki, kuri acīmredzot nav vakcinējušies, viņi mēģina nepiesaistīt uzmanību un nesaka, ka viņiem eksistē vakcinācijas fakts e-veselībā.

Cilvēki ir ļoti kreatīvi, viņi mācās, mēģina atrast ceļus, kā tikt ārā no šīs neveiklās situācijas," Rīgas Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģe Zaiga Kravale.

Ne Valsts policijā, ne Nacionālajā veselības dienestā nevar nosaukt aptuveno skaitu, cik iedzīvotāju varētu būt ieguvuši sertifikātu ar viltu.

Video: Raidījums "Bez Tabu" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu