Covid-19 Veidojas līķu uzkrājums. RAKUS morgā drīz beigsies brīvās vietas (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Cavan-Images/shutterstock.

Pieaugot saslimšanai ar Covid-19, pieaug arī mirušo skaits. Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) ir gatavībā jau pavisam drīz iedarbināt arī mobilo morgu, vēstī "TV3 Ziņas".

RAKUS Patoloģijas centra morgā no 72 vietām, brīvas palikušas 11. Tās, visticamāk, tikšot aizpildītas jau šajā nedēļas nogalē, jo mirst ne tikai Covid-19, bet arī citu slimību dēļ. Eksperti saka – tā kā "lokdauns" Covid-19 izplatību mazinās vien pēc divām nedēļām, līdz tam prognozēts no Covid-19 mirušo skaita pieaugums.

"Ja mūs sagaida pretī vēl viena nedēļas nogale, kāda bija iepriekšējā, tad droši vien mēs būsim spiesti iedarbināt mūsu mobilo morgu.

Tur ir 44 vietas – mobilajā morgā – mēs to iedarbinām tikai krīzes situācijās. Tas bija Lieldienās un pērn Ziemassvētkos. Šobrīd izskatās, ka tā krīzes situācija būs atnākusi ātrāk," norāda RAKUS Pataloģijas centra vadītājs Valdis Miķelsons.

Turklāt veidojas līķu uzkrājums, jo nav kas viņus izņem no morga. Prot, radinieki paši saslimuši ar Covid-19 un nevar organizēt bēres. Tad no Covid-19 nomirušie morgā aizņem vietu līdz pat trim nedēļām.

"Mums ir tādas situācijas, kad slimo visa ģimene, pat divi ģimenes locekļi ir miruši, divi guļ mājās. Diezgan objektīvi viņi nevar apglabāt šo nelaiķi. Tādā veidā tas process pagarinās,"

 teic Miķelsons.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Patoloģijas centrs veic autopsijas gados jaunajiem no Covid-19 mirušajiem un gados vecākiem bez blakus saslimšanām, un tad var tieši pārliecināties par Covid-19 posta darbiem.

"Pārsvarā tā aina ir diezgan līdzīga. Ir ļoti smagi nieru un ļoti smagi plaušu bojājumi. Tie nav savienojami ar dzīvību," situāciju ieskicē Patoloģijas centrs vadītājs.

Ja mobilais morgs izsmels savu kapacitāti, vēl ir 12 vietas stacionārā Biķernieķi un Tuberkulozes un plaušu slimību centrā Saurieši. Šos morgus Covid-19 dēļ pērn steidzamā kārtā atjaunoja. Tikmēr, piemēram, Daugavpils reģionālajā slimnīcā nesen izveidots morgs speciāli Covid-19 slimniekiem, divas ietilpīgas saldētavas, tāpēc tur vietu pagaidām netrūkst.

Video: Raidījuma "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu